Președintele Comisiei ITRE din PE, Cristian Bușoi, anunță că va conduce negocierile cu instituțiile UE privind legislația Centrului European de Securitate Cibernetică găzduit de România

Președintele Comisiei ITRE din PE, Cristian Bușoi, anunță că va conduce negocierile cu instituțiile UE privind legislația Centrului European de Securitate Cibernetică găzduit de România

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Industrie din Parlamentul European, salută succesul diplomatic al României obținut ieri în Conisiliul UE, succes care a oferit țării noastre posibilitatea de a găzdui prima Agenție europeană, mai exact Centrul Cibernetic al UE.

„Pe lângă prestigiu, acest nou Centru va aduce Bucureștiului și noi locuri de muncă și va ajuta la creșterea afacerilor pentru companiile locale de securitate cibernetică. Activitatea principală a Centrului va fi să protejeze activele UE de atacurile cibernetice și să distribuie fondurile pentru securitate cibernetică în întreaga UE. Centrul va gestiona finanțările pentru acest domeniu din Programul de Cercetare al UE, din Programul Europa Digitală, precum și din alte surse de finanțare europene dedicate inovării și cercetării”, se arată în comunicatul eurodeputatului PNL.

De asemenea, eurodeputatul PNL Cristian Bușoi va fi cel care va negocia pentru legislația privind activitatea și competențele Centrului: „Este o onoare pentru mine, ca președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European, să conduc negocierile cu Consiliul UE și Comisia Europeană pentru a stabili legislația privind activitatea și competențele Centrului. Am toată încrederea că vom finaliza aceste negocieri chiar mâine, iar Centrul va deveni operațional cel mai târziu la finalul anului 2021.”, mai este menționat în comunicat.

„Odată încheiat procesul legislativ, Regulamentul pentru Centru va fi publicat în Monitorul Oficial al UE și va intra în vigoare. Imediat apoi vor urma procedurile pentru organizarea Centrului și recrutarea angajaților”, a mai explicat Cristian Bușoi.

Decizia înființării acestui nou Centru european de competențe în domeniul securității cibernetice a fost luată în timpul Președinției României la Consiliul UE. Capitala României a fost votată drept gazdă a Centrului dintr-o listă cu alte șase orașe care și-au depus candidatura: Bruxelles, München, Varșovia, Vilnius, Luxemburg și León.

Potrivit europarlamentarului, înființarea acestui Centru în România „este o victorie importantă a țării noastre și dovedește, încă o dată, respectul de care se bucură România condusă de Președintele Klaus Iohannis. Este un doilea mare succes al Președintelui, după negocierea și obținerea a peste 80 miliarde de euro fonduri europene pentru România.”

Totodată, Cristian Bușoi a transmis felicitări premierului Ludovic Orban, lui Alexandru Nazare, reprezentant special al Guvernului pentru pregătirea și promovarea candidaturii României și doamnei ambasador Luminița Odobescu pentru succesul în negocieri.


Bucureștiul va deveni gazda viitorului Centru european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice, România urmând să găzduiască în premieră, pe teritoriul său, o agenție europeană, conform unei decizii luate la nivelul Consiliului Uniunii Europene. România, singura țară dintre cele candidate care nu găzduiește vreo agenție UE , a concurat cu Belgia (Bruxelles), Germania (München), Lituania (Vilnius), Luxemburg (Luxemburg), Polonia (Varșovia) și Spania (Leon). Bucureștiul a obținut în finală 15 voturi și a devansat Bruxelles-ul, care a primit 12 voturi.

Succesul înregistrat de România, care prin Centrul european de securitate cibernetică va găzdui în premieră o structură UE pe teritoriul său, a fos salutat și de președintele Klaus Iohannis și de ministrul de externe Bogdan Aurescu .

România a depus luni dosarul de candidatură a Bucureştiului pentru găzduirea viitorului Centru european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice, în cadrul reuniunii ministeriale informale a miniştrilor Telecomunicaţiilor din statele membre UE, desfăşurată luni, sub coordonarea Preşedinţiei germane a Consiliului UE.

Rezultatul obținut de România a fost posibil în urma unor demersuri diplomatice intense în ultima perioadă derulate atât la București și Bruxelles, cât și în capitalele statelor membre. Și prim-ministrul Ludovic Orban a ridicat acest subiect în cadrul consultărilor și discuțiilor avute cu unii dintre omologii săi, în special cu premierul francez și cancelarul german .

Țara noastră deține însă o importantă experiență în domeniul securității cibernetice. România a devenit în iunie 2019 al 22-lea membru cu drepturi depline al Centrului Cooperativ de Excelență NATO pentru Atacuri Cibernetice de la Tallinn. Mai mult, România a participat, începând cu 2015, în calitate de națiune-lider, la Fondul de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacității de apărare a securității cibernetice a Ucrainei, fond creat prin participarea voluntară a țărilor NATO, după anexarea Crimeii de către Rusia. Mai mult, România și-a anunțat la nivelul NATO și intenția de a înființa și găzdui un Centru euro-atlantic în domeniul rezilienței .

De altfel, decizia înființării acestei agenții a fost luată în timpul președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Consiliul a hotărât pe 9 aprilie 2019 adoptarea unui regulament privind securitatea cibernetică, în care se prevede o Agenție a Uniunii Europene în domeniul securității cibernetice pentru a prelua responsabilitățile Agenției pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor (ENISA).

Propunerea de regulament de instituire a Centrului european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice și a rețelei de centre naționale de coordonare (Centrul Cyber al UE) a fost lansată de Comisia Europeană în 2018, fiind discutat inclusiv pe durata Președinției române a Consiliului UE.

Centrul Cyber va reprezenta o structură cheie în contextul eforturilor de la nivel UE de configurare a unui ecosistem european în materie de securitate cibernetică. Centrul va avea un rol important în sprijinirea creării de legături între actorii publici și privați din domeniu, mediul academic și industria de profil din Uniune, asigurând, totodată, coordonarea între centrele naționale pentru securitate cibernetică din statele membre.

De asemenea, Centrul va acționa pentru stimularea cercetării și inovării tehnologice în vederea consolidării securității cibernetice în cadrul Uniunii. Astfel, Centrul va reprezenta principalul organism de gestionare a fondurilor europene dedicate cercetării în domeniul securității cibernetice disponibile prin cele două programe de finanțare ale UE cu relevanță pentru sector – Europa Digitală și Orizont Europa.

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…