Președintele Comisiei ITRE din PE, Cristian Bușoi, a condus cu succes negocierile privind activitatea Centrului de Securitate Cibernetică a UE de la București

Președintele Comisiei ITRE din PE, Cristian Bușoi, a condus cu succes negocierile privind activitatea Centrului de Securitate Cibernetică a UE de la București

Președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European, Cristian Bușoi (PNL, PPE), a anunțat vineri că negocierile dintre Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European privind activitatea și competențele Centrului European de Cercetare pentru Securitate Cibernetică (ECCC) s-au încheiat cu succes.

Eurodeputatul român a condus negocierile pe acest dosar în numele Comisiei ITRE.

„Victorie pentru securitatea cibernetică din UE! Victorie pentru România! În urmă cu mai puțin de o oră s-au încheiat negocierile dintre Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul UE pentru activitatea, regulamentul și competențele noului Centru de Cercetare pentru Securitate Cibernetică (ECCC). A fost o onoare pentru mine să conduc aceste negocieri ca președinte al Comisiei pentru Industrie și Cercetare și ca român, cu atât mai mult cu cât noul Centru va avea sediul în România, la București”, este mesajul transmis de președintele ITRE, într-un comunicat pe Facebook.

Noul centru de competențe, împreună cu rețeaua de centre naționale de coordonare desemnate de statele membre, vor ajuta UE să își pună în comun expertiza în cercetarea securității cibernetice, tehnologie și dezvoltare industrială și să promoveze implementarea celor mai noi soluții de securitate cibernetică.

Centrul, în cooperare cu rețeaua, va oferi sprijin financiar legat de securitatea cibernetică din programele Horizon Europe și Digital Europe. În context, președintele ITRE subliniază că „este extrem de important de subliniat faptul că, în cadrul Programului Digital Europe, securitatea cibernetică va primi mai mult de 2 miliarde de euro din bugetul pentru următorii șapte ani, 2021-2027”.

Citiți și Instituțiile UE au ajuns la un acord provizoriu privind înființarea Centrului european de securitate cibernetică în România: Aceste structuri vor contribui la securizarea pieței unice digitale

„Am toată încrederea că acest nou hub pentru cercetare, tehnologie și inovare va funcționa la capacitate maximă cel târziu la finalul anului viitor și va întări securitatea cibernetică a Uniunii Europene”, declară Cristian Bușoi, care menționeză că Regulamentul pentru Centrul de Cercetare pentru Securitate Cibernetică va fi publicat în Monitorul Oficial al Uniunii Europene și imediat, urmând ulterior procedurile pentru organizarea efectivă a Centrului și recrutarea personalului.

De asemenea, Cristian Bușoi precizează că ECCC va funcționa distinct de ENISA, Agenția oficială a Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și Informațiilor și va avea sarcina de a finanța noi cercetări în materie de securitate cibernetică, de a oferi sprijin financiar și asistență tehnică pentru întreprinderile noi și pentru IMM-uri și, nu în ultimul rând de a promova standardele europene de securitate cibernetică.

„Decizia luată prin vot ca Centrul de Cercetare pentru Securitate Cibernetică să aibă sediul la București reprezintă un succes al diplomației românești și o dovadă clară de apreciere și respect pentru specialiștii români în securitate cibernetică și IT”, mai spune Cristian Bușoi.

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…