Preşedintele Erdogan a cerut Riadului pedepsirea tuturor celor implicaţi în asasinarea lui Khashoggi, de la făptaşi la comanditari

Preşedintele turc Tayyip Recep Erdogan a declarat marţi că există probe solide care arată că uciderea cunoscutului jurnalist saudit Jamal Khashoggi a fost planificată din timp şi că el a fost asasinat într-un 'mod sălbatic' în interiorul consulatului saudit din Istanbul, de unde camerele de supraveghere au fost ulterior retrase, informează Reuters.

Într-un discurs pronunţat în faţa grupului parlamentar al partidului său (Partidul Justiţiei şi Dezvoltării, AKP) la Ankara, Erdogan a afirmat că asasinarea lui Khashoggi la 2 octombrie a fost 'planificată' cu mai multe zile înainte, contrazicând astfel versiunea saudită care se referea la o altercaţie care a luat o turnură nefericită.

'În acest stadiu, toate elementele şi probele care au fost descoperite indică faptul că Jamal Khashoggi a fost victima unei crime comise cu sălbăticie. (...) Camerele de supraveghere de la consulatul saudit au fost retrase, toate înregistrările au fost şterse din memorie. Înregistrările camerelor de supraveghere arată că Jamal Khashoggi nu a părăsit consulatul', a precizat preşedintele turc în timpul intervenţiei, ce a generat un mare interes în întreaga lume.

După o scurtă trecere în revistă a elementelor anchetei, Erdogan a enumerat câteva întrebări care rămân fără răspuns.

'De ce nu este încă găsit trupul (lui Khashoggi)?', a întrebat retoric preşedintele turc, adăugând că ar dori să ştie 'cine a dat ordin' ucigaşilor.

Erdogan a afirmat că i-a spus regelui saudit Salman că, în opinia sa, consulul saudit din Istanbul a fost incompetent şi că acesta a fost retras deja din funcţie şi a revenit în ţara sa.

Şeful statului turc a indicat că cele 18 persoane arestate în Arabia Saudită în acest caz sunt cele identificate de serviciile de informaţii turceşti. El a spus că problema imunităţii diplomatice ar fi de discutat în acest caz.

Erdogan a indicat că o echipă saudită formată din 15 persoane a sosit la Istanbul în ziua în care jurnalistul a dispărut şi că trei bărbaţi din această echipă au mers apoi într-o acţiune de explorare în pădurea Belgrad din Istanbul şi la Yalova, la 90 km sud de Istanbul.

Preşedintele Erdogan a declarat totodată că nu este mulţumit că Arabia Saudită i-a acuzat doar pe unii dintre agenţii săi de informaţii pentru uciderea jurnalistului Khashoggi şi a cerut ca suspecţii să fie judecaţi la Istanbul. Toate persoanele implicate în moartea jurnalistului saudit, inclusiv comanditarii, trebuie să fie traşi la răspundere, a afirmat Erdogan, citat de AFP.

'Conştiinţa internaţională nu se va linişti până când persoanele implicate, de la făptaşi până la comanditari, nu vor fi pedepsite', a declarat Erdogan.

El a mai spus că autorităţile turce nu cunosc locul unde se află corpul lui Khashoggi şi a cerut Arabiei Saudite să dezvăluie identitatea unui 'colaborator local', despre care se presupune că a luat cadavrul.

'Recunoscând uciderea, guvernul saudit a făcut un pas important. Ceea ce aşteptăm de la el acum este să scoată la lumină responsabilităţile fiecăruia în acest caz, de sus în jos, şi să-i aducă în faţa justiţiei', a afirmat preşedintele turc.

AFP notează că preşedintele turc nu a precizat elementele pe care îşi bazează afirmaţiile şi nu a menţionat niciodată înregistrările audio sau video pe care presa turcă şi oficialităţi turce le-au invocat la începutul anchetei. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cine este femeia ucisă în bătaie la marginea Bacăului. Criminalul este de negăsit, după ce a anunţat că se sin…

2 CULISELE alegerii procurorilor din fruntea marilor parchete

3 ALERTĂ / Parchetul General anchetează felul în care mii de ruși și ucraineni au devenit cetățeni români fără să …

4 Cristina Guseth, atac șocant la ministrul Justiției: Predoiu este un parvenit, ca mulţi alţii, un om fără nici…

5 Care sunt simptomele coronavirusului din China? Seamănă foarte mult cu gripa, iar medicii spun că, dacă vor ex…

recomandări

Te ia DNA: Baronul Salvador

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere