Președintele filipinez vrea retragerea trupelor americane din țara sa

Președintele filipinez vrea retragerea trupelor americane din țara sa

Președintele filipinez Rodrigo Duterte a amenințat - miercuri, la Tokyo - că va cere în următorii doi ani retragerea soldaților americani de pe teritoriul țării sale, potrivit AFP.

"Vreau ca — poate în următorii doi ani — țara mea să fie eliberată de prezența militarilor străini", a declarat Duterte în cadrul unui forum economic în Japonia, făcând aluzie la forțele americane. "Vreau să-i văd afară și, dacă trebuie să abrog acorduri, o voi face", a adăugat el.

Șeful statului filipinez efectuează o vizită de trei zile în Japonia cu scopul de a dezvolta schimburile comerciale cu această țară, după ce ele au ajuns anul trecut la peste 18 miliarde de dolari.

"Este vorba despre păstrarea și consolidarea importantelor noastre legături economice cu Japonia, primul partener comercial al Filipinelor", a explicat marți președintele filipinez. "Sunt nerăbdător să întâlnesc conducători de întreprinderi în Japonia. Le voi spune clar că suntem deschiși afacerilor", a insistat el.

Rodrigo Duterte a proferat insulte la adresa SUA înainte de plecarea din țară și la puțin timp după sosirea sa marți seara, în fața comunității filipineze din Japonia. Cu ocazia unei vizite în China săptămâna trecută, el a anunțat "separarea sa de SUA", preferând o alianță cu Beijingul, revenind ulterior cu o nuanțare a acestor afirmații.

Miercuri, el pare să dorească să calmeze neliniștile Japoniei, îngrijorată de influența crescândă a Chinei în regiune, asigurându-și auditoriul că el nu caută să aibă legături militare cu Beijingul. "Noi nu am vorbit despre arme, nu am vorbit despre desfășurarea trupelor", a spus el în cursul aceluiași forum economic. "Am evitat să vorbim despre alianța militară", a spus el.

Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshihide Suga, a declarat miercuri că Tokyo va continua să furnizeze un ajutor în dezvoltare Filipinelor, dar nu a precizat dacă relațiile cu SUA vor fi abordate în cursul reuniunii la summit cu premierul nipon Shinzo Abe, prevăzută pentru această seară.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”