Preşedintele francez, în vizită oficială în Rwanda, pentru a normaliza relaţiile puternic afectate de genocidul din 1994

Preşedintele francez, în vizită oficială în Rwanda, pentru a normaliza relaţiile puternic afectate de genocidul din 1994

Preşedintele francez Emmanuel Macron a sosit joi în Rwanda, pentru a normaliza relaţiile dintre cele două ţări, puternic afectate timp de ani de zile ca urmare a acţiunilor Franţei în timpul genocidului din 1994 în această ţară din estul Africii, genocid care a curmat viaţa a circa 800.000 de oameni, informează dpa.

Aceasta este prima vizită a lui Emmanuel Macron în Rwanda după preluarea preşedinţiei. Înainte de a pleca spre ţara africană, Macron şi-a exprimat speranţa pentru un nou început în relaţiile bilaterale.

După o întrevedere cu preşedintele rwandez Paul Kagame, Macron va vizita un memorial pentru victimele genocidului, în timpul căruia reprezentanţi ai majorităţii hutu au ucis membri ai minorităţii tutsi şi etnici Hutu moderaţi.

Un raport comandat de guvernul de la Kigali unui cabinet american de avocatură a conchis recent că Franţa ''poartă o grea responsabilitate'' în genocidul ''previzibil'' comis în Rwanda în anul 1994 împotriva etnicilor tutsi şi refuză în continuare să-şi recunoască rolul jucat în această tragedie.

În acelaşi timp, într-un interviu acordat publicaţiei Le Monde, ministrul de externe rwandez, Vincent Biruta, a exclus posibilitatea angajării unui demersuri judiciare împotriva Franţei şi a apreciat că acest nou raport va ''contribui la reconcilierea între Franţa şi Rwanda''.

Rolul Franţei, acuzată că nu a făcut destul pentru a preveni ori a opri masacrele, sau chiar că a fost complice la ele, înveninează de mai mulţi ani relaţiile dintre Paris şi Kigali, unde se află la putere preşedintele Paul Kagame, fost lider al rebeliunii tutsi care a pus capăt genocidului prin înlăturarea regimului hutu.

Genocidul a început pe 7 aprilie 1994, a doua zi după ce avionul în care se aflau preşedintele Habyarimana şi omologul său din Burundi, Cyprien Ntaryamira, precum şi alţi oficiali, a fost doborât deasupra capitalei Kigali, toţi cei aflaţi la bord fiind ucişi. În câteva ore, miliţiile hutu au început să ucidă pe scară extinsă şi cu o brutalitate extremă etnici tutsi, dar şi etnici hutu moderaţi.

După vizita în Rwanda, Emmanuel Macron îşi va continua vineri deplasarea către Africa de Sud. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante