Preşedintele german, despre Biserica Ortodoxă Rusă: Justifică un război împotriva propriilor credincioşi

Preşedintele german, despre Biserica Ortodoxă Rusă: Justifică un război împotriva propriilor credincioşi

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier i-a invitat miercuri pe credincioşii creştini să se delimiteze de Biserica Ortodoxă rusă, care s-a poziţionat de partea războiului din Ucraina.

Preşedintele german critică dur Biserica Ortodoxă Rusă FOTO EPA-EFE

'Liderii Bisericii Ortodoxe ruse îşi conduc în prezent credincioşii şi întreaga lor biserică pe o cale teribilă, blasfematorie, care e de-a dreptul ostilă credinţei', a declarat Steinmeier miercuri în debutul lucrărilor Consiliului Mondial al Bisericilor (WCC) de la Karlsruhe, în sudul Germaniei.

'Ei justifică un război de agresiune împotriva Ucrainei - împotriva propriilor credincioşi, împotriva fraţilor şi surorilor noastre în credinţă', a spus el.

Patriarhul ortodox rus Kirill a apărat în mod repetat acţiunile preşedintelui Vladimir Putin.

'Această propagandă împotriva drepturilor libere ale cetăţenilor unei alte ţări, acest naţionalism care revendică în mod arbitrar voinţa lui Dumnezeu pentru visele imperiale de dominaţie a unei dictaturi, această atitudine trebuie să întâmpine opoziţia noastră', a declarat Steinmeier. 'Aici în această sală, aici în această adunare', a îndemnat el.

'Noi trebuie, ca comunitate creştină, să ne declarăm sprijinul pentru demnitatea, libertatea şi securitatea ucrainenilor', a subliniat Frank-Walter Steinmeier.

Reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe ruse participă de asemenea la acest congres. Steinmeier a spus că se aşteaptă ca aceştia 'să nu fie scutiţi de adevărul despre acest război brutal şi de criticile la adresa rolului conducerii bisericii lor'.

Preşedintele german a spus că dialogul este necesar, dar nu trebuie să fie limitat la dorinţele religioase şi să rămână vag. 'Trebuie să fie numite atât victimele, cât şi autorii şi complicii lor', a spus el.

Rusia a declanşat la 24 februarie o invazie neprovocată în Ucraina pe care o numeşte 'operaţiune specială militară', un act de agresiune de o brutalitate nemaiîntâlnită pe continentul european după cel de-al Doilea Război Mondial.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...