Președintele Interpol, Ahmed Nasser Al-Raisi este anchetat în Franța, de Parchetul Antiterorist, pentru «tortură» și «acte de barbarie», transmite RFI România .

Un ONG a depus o plângere în care denunță tratamentul aplicat unui opozant al regimului din Emiratele Arabe Unite, încarcerat din 2017. Parchetul Antiteorist a deschis o anchetă preliminară, relatează AFP care citează surse apropiate de dosar iar surse judiciare au confirmat ancheta. În 2021, pe numele lui Al-Raisi a mai fost depusă o plângere, în Turcia.

Acuzația de tortură vizează fapte produse după 2015, moment în care actualul președinte Interpol a fost numit inspector general în Ministerul de Interne al Emiratelor Arabe Unite.

Iar în noiembrie 2021, Ahmed Naser Al-Raisi a fost ales președintele organizației internaționale pentru poliție criminală – Interpol. Este o funcție onorifică deoarece directorul efectiv al organizației este, de fapt, secretarul general.

Al-Raisi este acuzat că a coordonat torturarea unui opozant al regimului din Emiratele Arabe Unite – Ahmed Mansoor, un militant pentru drepturile omului. Acesta a fost încarcerat în 2017 “acuzat că publicat informații false pe rețelele sociale”. El a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru «atingere adusă securității statului».

Astfel că, de la bun început, candidatura lui Al-Raisi la șefia Interpol a fost contestată de o coaliție formată din 19 ONG-uri, printre care se află și Human Rights Watch și Gulf Center for Human Rights – organism care promovează drepturile omului în statele din Golf.

Emiratele Arabe Unite sunt al doilea cel mai mare contributor la bugetul Interpol – motiv pentru care alegerea lui Ahmed Nasser Al-Raisi a ridicat multe întrebări iar mulți au acuzat Emiratele că au cumpărat această funcție, pentru 4 ani – cât este mandatul unui președinte Interpol.

Articolul complet pe RFI România