Președintele Iohannis a ajuns la Varșovia, unde va participa la Summitul NATO

Președintele Iohannis a ajuns la Varșovia, unde va participa la Summitul NATO

Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Președintele Klaus Iohannis a ajuns joi în Polonia, urmând ca vineri și sâmbătă să participe la Summitul NATO.

Din delegația care îl însoțește pe șeful statului la Varșovia fac parte consilierii prezidențiali Bogdan Aurescu, Ion Oprișor, Andrei Muraru, ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, șeful Statului Major General, Nicolae Ciucă.

Vineri, șeful statului va participa la prima sesiune de lucru a Consiliului Nord-Atlantic (NAC), la o demonstrație aeriană și la cina de lucru oferită șefilor de delegație la Palatul Prezidențial din Varșovia.

În cursul zilei de sâmbătă, președintele Iohannis va participa la reuniunile pe tema Afganistan cu statele participante la misiunea Resolute Support, NAC și a Comisiei NATO — Ucraina/NAC la nivel de șefi de stat. El va susține sâmbătă și o declarație de presă.

"Agenda summitului vizează, cu prioritate, adoptarea de măsuri privind consolidarea posturii de apărare și descurajare a Alianței, pe fondul multiplicării provocărilor de securitate, precum și proiectarea stabilității în vecinătățile estică și sudică ale NATO", a arătat Administrația Prezidențială, joi, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în ceea ce privește consolidarea posturii de apărare și descurajare, președintele Iohannis va sublinia importanța îndeplinirii în totalitate a angajamentelor asumate la summitul precedent, din Marea Britanie, precum și necesitatea continuării adaptării Alianței Nord-Atlantice, inclusiv prin asigurarea unei prezențe aliate înaintate echilibrate și proporționale pe întreg flancul estic.

De asemenea, România pledează pentru creșterea atenției NATO asupra regiunii Mării Negre, precum și pentru sprijinirea eforturilor aliate în plan regional de asigurare a stabilității și securității.

"România susține adoptarea unei declarații comune NATO — UE, care va contribui la structurarea parteneriatului strategic între cele două organizații și sprijină eforturile NATO de consolidare a capacităților de apărare ale partenerilor Alianței. În acest sens, în cadrul summitului se va pune un accent deosebit și pe aprofundarea cooperării NATO cu partenerii estici, în special Ucraina, Georgia și Republica Moldova", precizează Administrația Prezidențială.

Șeful statului va susține și continuarea politicii "ușilor deschise" și va saluta invitarea Muntenegrului ca al 29-lea stat membru al NATO.

La Summitul NATO va fi reconfirmat și angajamentul României pentru întărirea securității spațiului euroatlantic, atât în ceea ce privește creșterea bugetului alocat apărării, cât și în privința contribuției țării noastre la stabilizarea Afganistanului și la eforturile de combatere a ISIL/Daesh.

Duminică, președintele Iohannis se va întâlni cu omologul său polonez.

"Consultările cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, vor viza adoptarea de măsuri, la cel mai înalt nivel, pentru adâncirea și extinderea Parteneriatului strategic dintre România și Polonia, precum și discutarea modalităților celor mai eficiente de continuare a inițiativelor regionale lansate de cele două state", informează Administrația Prezidențială.

AGERPRES/(AS — editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare . Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro .

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro .


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...