Președintele Iohannis a transmis rapid ministrului justiției cererea de urmărire penală în cazul penelistului Costel Alexe

Președintele Iohannis a transmis rapid ministrului justiției cererea de urmărire penală în cazul penelistului Costel Alexe

Președintele Klaus Iohannis a transmis, marți, ministrului justiției, cererea de urmărire penală în cazul Costel Alexe, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

DNA a cerut luni Parchetului General sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor Costel Alexe pentru luare de mită şi instigare la delapidare.

Procurorii îl acuză pe Alexe că ar fi luat mită 22 tone de tablă de la un combinat siderurgic în schimbul alocării de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, dar și pentru monitorizarea măsurilor luate de combinat pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme.

Redăm mai jos comunicatul Administrației Prezidențiale

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis marți, 5 ianuarie a.c., ministrului justiției, domnul Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală a domnului Costel Alexe, în calitate de fost ministru al mediului, apelor și pădurilor în perioada 4 noiembrie 2019 – 5 noiembrie 2020, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 176/P/2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției, sub aspectul săvârșirii de către acesta a infracțiunilor de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000, și instigare la săvârșirea infracțiunii de delapidare, prevăzută de art. 47 raportat la art. 295 alin. (1) din Codul penal cu aplicarea art. 308 alin. (1) din Codul penal, în concurs, conform art. 38 alin. (1) din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008.

Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înștiințat cu privire la formularea acestei cereri.”

Context

Fostul ministru al Mediului, liberalul Costel Alexe, este acuzat de DNA că ar fi primit 22 de tone de tablă în valoare de 103.000 lei de la managerul unui combinat siderurgic ”în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme”, potrivit DNA.

Potrivit unor surse judiciare, este vorba de combinatul siderurgic Galați. Potrivit ordinului ministrului Mediului nr. 1401 din 13 iulie 2020, semnat însă de secretarul de stat Mircea Fechet (devenit ulterior ministru după ce Costel Alexe a fost ales președinte al CJ Iași), companiei care operează combinatul siderurgic Galați, Liberty Galați, i-au fost alocate 5.527.525 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...