Preşedintele Iohannis către românii din Italia: Sunteţi o forţă! Fiţi solidari, fiţi uniţi!

Preşedintele Iohannis către românii din Italia: Sunteţi o forţă! Fiţi solidari, fiţi uniţi!

Trimisul special al AGERPRES, Mădălina Cerban, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis a transmis marţi, la Roma, un mesaj de solidaritate celor peste 1,2 milioane de români din Italia, îndemnându-i să fie uniţi şi să contribuie la o mai bună înţelegere între cele două popoare.

"Doresc să transmit un mesaj de solidaritate celor peste 1,2 milioane de români din Italia. (...) Dragi români din Italia, sunteţi o forţă, nu numai prin numărul mare, ci şi prin faptul că aveţi un cuvânt de spus în comunităţile voastre. De aceea, vă îndemn: 'Fiţi solidari şi fiţi uniţi!'. Fiecare român din Italia este un reprezentant, un ambasador al ţării sale, România, şi toţi laolaltă faceţi cinste atât României, cât şi Italiei. În acelaşi timp, aveţi un rol foarte, foarte important, puteţi să contribuiţi semnificativ la o mai bună înţelegere între popoarele noastre", a declarat Klaus Iohannis, la sediul Primăriei Romei, la o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti.

La eveniment au participat şi soţia şefului statului, Carmen Iohannis, primarul Romei, Virginia Raggi, şi ambasadorul României în Republica Italiană, George Bologan.

Şeful statului a spus că ştie ce nevoi au românii din Italia. "Puteţi, întorcându-vă acasă, să transmiteţi celor care nu au putut participa astăzi, aici, (...) că preşedintele României ştie ce nevoi au, ştie ce realizări au, ştie ce speranţe au pentru România şi puteţi să le spuneţi că sunt mereu alături de voi!", a susţinut el.

Preşedintele a mulţumit tuturor "pentru primirea călduroasă" pe care i-au făcut-o. "Am fost realmente emoţionaţi când am intrat în această extraordinar de frumoasă şi plină de semnificaţii sală şi când am văzut atâţia compatrioţi entuziaşti, copii frumos gătiţi. Este o bucurie! Sunt foarte bucuros că a fost posibilă organizarea acestei întâlniri în cadrul Muzeelor Capitoline, care aparţin de Primăria Roma, cu o puternică simbolistică pentru legăturile istorice, culturale şi lingvistice dintre România şi Italia, legături care datează, după cum ştim, de aproape două mii de ani", a arătat Iohannis.

Klaus Iohannis a afirmat că, în opinia sa, Roma este cel mai frumos oraş din lume.

"Am ţinut foarte mult să vizitez Primăria Romei şi să am o întrevedere cu doamna Virginia Raggi, prima femeie care conduce destinele acestui minunat oraş, cel mai vechi oraş, şi, cu o oarecare invidie, trebuie să recunosc, cel mai frumos oraş din lume. (...) Aceasta este prima vizită de stat a unui preşedinte din ultimii 45 de ani. Am mai fost în vizită de lucru, în 2015. (...) Această vizită are un pic mai multă ţinută protocolară, este o vizită de stat care are loc într-un moment foarte-foarte special pentru noi, românii, este vizita care se desfăşoară în anul Centenarului Marii Uniri", a declarat Iohannis.

El a subliniat că semnarea, în urmă cu 10 ani, a declaraţiei de Parteneriat strategic consolidat între cele două ţări dă o notă aparte acestei vizite.

"Dragi români, (...) reprezentaţi cea mai importantă comunitate de străini din Italia şi cea mai mare comunitate de români din afara graniţelor României. Aveţi marele avantaj de a trăi într-un stat aliat şi partener solid al României, cu legături foarte profunde culturale, istorice, dar şi economice. Sunteţi oameni apreciaţi în comunităţile în care trăiţi, sunteţi bine integraţi şi cred că merită subliniat că aveţi o contribuţie importantă la dezvoltarea ţării în care trăiţi", a mai spus Klaus Iohannis.

În opinia preşedintelui, faptul că relaţiile româno-italiene sunt la acest nivel se datorează şi acţiunilor românilor din Italia.

"Sunt aici, în Italia, (...) români care au devenit lideri în comunităţile lor. Unii au fost aleşi în cadrul autorităţilor locale de multe ori chiar, inclusiv, desigur, cu voturile italienilor din acea comunitate, fiind preţuiţi, recunoscuţi şi respectaţi pentru contribuţia lor în diferite domenii", a menţionat preşedintele.

Manifestarea a avut loc în Sala Esedra di Marco Aurelio din cadrul Musei Capitolini. Sala găzduieşte o serie de opere importante, printre care statuia de bronz a lui Marc Aureliu, realizată în jurul anului 176 d.Hr. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”