Președintele Iranului se ia de SUA la prima sa întâlnire față în față cu Xi Jinping

Președintele Iranului se ia de SUA la prima sa întâlnire față în față cu Xi Jinping

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi i-a declarat vineri omologului său chinez Xi Jinping că ţara sa nu va ceda în faţa „intimidării americane”, în prima lor întâlnire faţă în faţă, desfășurată la Samarkand, în Uzbekistan, transmite AFP.

Ebrahim Raisi FOTO EPA-EFE

„Republica islamică Iran nu va da înapoi sub nicio formă în faţa intimidării americane”, a subliniat Raisi, potrivit unui comunicat al preşedinţiei iraniene, făcând referire la sancţiunile aplicate de Washington.

Întâlnirea Raisi-Xi, în marja summitului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), a avut loc la câteva zile după ce Uniunea Europeană a prevenit că negocierile de relansare a acordului nuclear din 2015 între Iran şi puterile mondiale este „în impas”.

„În pofida tuturor adversităţilor cu care se confruntă, Republica islamică Iran nu a fost oprită niciodată şi va continua pe calea progresului şi dezvoltării”, a afirmat Raisi.

El a chemat la o întărire a relaţiilor economice cu China în domeniile „petrolului şi energiei, tranzitului, agriculturii, comerţului şi investiţiilor”.

Preşedintele iranian a mulţumit Chinei pentru că a susţinut candidatura ţării sale de a deveni membru deplin al OCS.

„Fără nicio îndoială, unilateralismul american caută să împiedice ţările să urmeze calea lor de dezvoltare independentă”, a declarat Raisi în intervenţia sa la summit.

„OCS trebuie să adopte soluţii noi şi măsuri speciale pentru a face faţă unilateralismului şi sancţiunilor crude, mai ales prin crearea unui comerţ durabil între statele membre”, a propus el.

Iranul, unul din cei patru observatori la OCS, ceruse aderarea deplină în 2008, dar candidatura sa a fost amânată din cauza sancţiunilor impuse de ONU şi SUA pentru programul său nuclear.

Miercuri, ministrul de Externe Hossein Amir-Abdollahian a anunţat că a semnat la Samarkand documentele privind aderarea deplină a Iranului la OCS, aprobată în septembrie 2021 într-o conferinţă la Duşanbe.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”