Președintele Joe Biden a anunțat în sfârșit ce sisteme de rachete va trimite Ucrainei / Concesia făcută de Kiev

Președintele Joe Biden a anunțat în sfârșit ce sisteme de rachete va trimite Ucrainei / Concesia făcută de Kiev

Președintele american Joe Biden a anunțat că Statele Unite vor furniza Ucrainei sisteme de rachete avansate, inclusiv sisteme HIMARS, și muniții ghidate însă acestea nu vor putea fi folosite pentru a lovi teritoriul Rusiei, scrie Politico .

În mod mai puțin obișnuit, președintele american a făcut anunțul într-un editorial de opinie publicat în cotidianul The New York Times în care își explică decizia.

„Obiectivul Americii este simplu: Vrem să vedem o Ucraină democratică, independentă, suverană și prosperă cu mijloacele de a descuraja și a se apăra de orice agresiune suplimentară”, a notat Joe Biden, subliniind că „nu căutăm un război între NATO și Rusia”.

Oficialii ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, au solicitat în mod repetat Statelor Unite să le furnizeze lansatoare multiple de rachete cu rază lungă despre care spun că ar putea întoarce soarta războiului din Ucraina datorită capacității lor de a lovi ținte aflate la mare distanță.

Analiștii militari afirmă că atacuri susținute cu acestea împotriva unor ținte care oferă sprijin logistic forțelor armate ruse, precum depozitele de muniții și combustibil, ar putea paraliza abilitatea Moscovei de a desfășura noi acțiuni ofensive.

SUA vor trimite Ucrainei sisteme HIMARS dar doar rachete cu rază medie

Mai mulți oficiali din administrația de la Washington le-au spus reporterilor după publicarea editorialului din NYT că sistemele de rachete pe care Statele Unite le vor trimite Ucrainei nu vor fi folosite pentru a lovi teritoriul Rusiei.

Oficialii americani au precizat că inclusiv Kievul a dat asigurări că forțele sale nu vor folosi armamentul american pentru a lovi teritoriul Rusiei.

„Nu încurajăm sau oferim mijloacele Ucrainei de a lovi dincolo de granițele sale”, a subliniat unul dintre oficiali.

Sistemele HIMARS (The High Mobility Artillery Rocket System) pe care Ucraina le va primi din partea Statelor Unite pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 480 de kilometri, în funcție de tipul de rachetă cu care sunt încărcate.

Însă rachetele pe care SUA le va trimite Ucrainei sunt cu rază medie, ele putând ajunge la până la 80 de kilometri.

Rachetele ghidate prin GPS pe care le lansează sistemele HIMARS au o rază dublă față de obuzierele M777 pe care SUA le-au furnizat recent forțelor armate ucrainene.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...