Preşedintele Mexicului, Lopez Obrador, susţine că Donald Trump "şi-a schimbat complet" atitudinea faţă de mexicani

Preşedintele Mexicului, Lopez Obrador, susţine că Donald Trump "şi-a schimbat complet" atitudinea faţă de mexicani

Preşedintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a declarat joi că omologul său american Donald Trump şi-a schimbat în mod radical felul în care vorbeşte despre poporul mexican, informează vineri Reuters.

Acest nou comentariu apreciativ al lui Lopez Obrador vine la o zi după prima întrevedere a celor doi preşedinţi la Casa Albă, unde preşedintele mexican l-a lăudat pe Donald Trump pentru că dă dovadă de "bunăvoinţă şi respect" faţă de ţara sa. Această afirmaţie a stârnit reacţii furioase din partea criticilor în Mexic.

În noul său comentariu făcut pentru postul Telemundo, Lopez Obrador a declarat că în trecut Donald Trump, republican, a avut o anumită opinie despre mexicani, dar lucrurile stau diferit acum.

"El şi-a schimbat complet retorica. Relaţia cu preşedintele Trump este foarte bună şi, după cum am spus ieri (miercuri - n.r.), el ne consideră prieteni, nu nişte vecini îndepărtaţi", a afirmat preşedintele mexican.

În timpul precedentei sale campanii prezidenţiale, Trump i-a descris pe imigranţii mexicani drept nişte violatori şi nişte traficanţi de droguri şi a promis că va face Mexicul să plătească pentru zidul său menit, în opinia liderului american, să stăvilească imigraţia ilegală şi traficul ilegal de droguri. Guvernul mexican a refuzat în mod constant să facă aceasta.

Lopez Obrador a devenit preşedintele Mexicului în 2018, căutând să se distanţeze de predecesorii săi. Însă în ultimele luni Trump a ameninţat că va impune taxe asupra tuturor bunurilor mexicane dacă Lopez Obrador nu va opri imigraţia ilegală în SUA.

Afirmaţiile prietenoase ale lui Lopez Obrador despre Trump i-au surprins pe unii democraţi americani, care au atenţionat că Donald Trump vrea să se folosească de întrevederea sa cu preşedintele Mexicului pentru a-şi atrage voturile americanilor mexicani în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.

Imediat după întrevedere, un cont de Twitter prezentat drept "cont bilingv oficial" pentru campania lui Trump a început să folosească înregistrarea în care Lopez Obrador îl laudă pe liderul american, în scopul de a-l prezenta (pe Trump) ca pe un prieten al comunităţii hispanice.

Mulţi dintre criticii lui Trump din Mexic se îndoiesc că preşedintele american va rămâne la fel de prietenos pe toată durata campaniei electorale. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...