Președintele Parlamentului European atrage atenția că Africa 'riscă să devină o colonie chineză'

Președintele Parlamentului European atrage atenția că Africa 'riscă să devină o colonie chineză'

Continentul african, unul din principalii parteneri economici ai Beijingului, "riscă astăzi să devină o colonie chineză", susține președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, în ediția de miercuri a cotidianului german Die Welt, potrivit AFP.

"Africa riscă astăzi să devină o colonie chineză. Chinezii nu vor decât materie primă. Stabilitatea nu îi interesează", a declarat el.

Companiile chineze și-au crescut constant prezența în Africa în ultimele două decenii, în special în sectorul resurselor naturale. În 2015, schimburile comerciale între continentul african și China au fost estimate la circa 180 de miliarde de dolari (160 de miliarde de euro).

Întrebat despre criza imigranților și afluxul de solicitanți de azil africani care încearcă să ajungă în Europa, în special prin Italia, venind dinspre Linia, Tajani a făcut apel la UE "să investească miliarde (în Africa) și să dezvolte o strategie pe termen lung".

"Africa se află într-o situație dramatică", iar "dacă noi nu vom reuși să rezolvăm problemele centrale ale țărilor din Africa, atunci 10, 20 sau chiar 30 de milioane de imigranți vor ajunge în Europa în zece ani", a atras el atenția.

Tajani s-a declarat în favoarea instalării în Africa de "tabere de primire sub protecția ONU și a unor forțe armate europene", un fel de "orașe provizorii cu spitale și locuințe".

După închiderea rutei balcanice a migrației în martie 2016, statele europene încearcă să limiteze migrația prin Mediterana Centrală, însă se izbesc de reticența partenerilor africani și de lipsa unor autorități stabile în Libia, unde se îmbarcă majoritatea imigranților, dintre care mulți mor înecați în mare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...