Preşedintele Republicii Centrafricane acuză că migraţia este rezultatul ”jafurilor” din Africa

Preşedintele Republicii Centrafricane acuză că migraţia este rezultatul ”jafurilor” din Africa

Afluxul de migranţi africani în Europa este rezultatul "jafurilor" şi "imperialismului occidental" din Africa, a acuzat joi preşedintele Republicii Centrafricane, Faustin Archange Touadera.

Faustin Archange Touadera

"Întreaga lume a urmărit cu profundă consternare sosirea masivă în ultimele zile a mii de migranţi africani pe insula Lampedusa din Italia", a declarat liderul centrafrican la tribuna Adunării Generale a ONU de la New York, evocând tineri africani care "încearcă cu disperare să ajungă în ţările continentului european în căutarea unui El Dorado", scrie Agerpres.

"Această escaladare a crizei migranţilor este una dintre consecinţele îngrozitoare ale jefuirii resurselor naturale ale ţărilor sărăcite de sclavie, colonizare şi imperialismul occidental, terorism şi conflicte armate interne, adesea lansate pe un fundal de scopuri hegemonice, tensiuni geopolitice şi tensiuni geostrategice între marile puteri mondiale", a acuzat el.

Comentariile sale au părut a fi un răspuns la cele remarcate miercuri seară de premierul italian Giorgia Meloni, care a afirmat la aceeaşi tribună că Africa "nu este un continent sărac", ci "bogat în resurse strategice", notează AFP.

Insula italiană Lampedusa, situată la mai puţin de 150 km de coasta tunisiană, reprezintă una dintre primele opriri pentru migranţii care traversează Mediterana în speranţa de a ajunge în Europa.

Între lunea şi miercurea trecută, aproximativ 8.500 de persoane, mai mult decât întreaga populaţie din Lampedusa, au sosit la bordul a 199 de ambarcaţiuni, potrivit agenţiei Naţiunilor Unite pentru migraţie. Migranţii provin în principal din Africa, via Tunisia.

Preşedintele Touadera a salutat totodată joi "solidaritatea şi eforturile incredibile depuse de ţările gazdă" şi de Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi pentru a-i primi pe aceşti migranţi.

El i-a denunţat, pe de altă parte, pe "traficanţii şi vânzătorii de iluzii lipsiţi de scrupule" şi a cerut ONU să implice ţările africane "în căutarea unor soluţii globale la crizele migraţiei şi provocările existenţiale cu care se confruntă tinerii continentului".

Miercuri, Giorgia Meloni, referindu-se la afluxul de migranţi în Lampedusa, a cerut ONU să "nu întoarcă ochii de la această tragedie" şi "să lanseze un război fără milă împotriva traficanţilor de persoane", aminteşte AFP.

Şefa guvernului italian a denunţat la rândul său responsabilitatea "mafiilor", asigurând totodată că ţara ei va analiza rădăcinile acestui fenomen şi va ajuta ţările africane să "se dezvolte şi să prospere".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB