Președintele, ȘOCAT de imaginile cu ursul împuşcat. Ce a declarat despre dobitocii din orașul SĂU

Iohannis: Am privit stupefiat imaginile cu ursul împuşcat. Trebuie proceduri şi oameni instruiţi. De ce suntem mereu surprinşi? Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, că a privit ”stupefiat” imaginile cu ursul care a fost împuşcat în oraşul său, el criticând faptul că nu există oameni instruiţi şi proceduri simple şi clare pentru intervenţii. ”De ce ne ia totul prin surprindere? (...) Nu suntem capabili să depăşim această fază primitivă?”.

”Am privit stupefiat imaginile cu un urs care se plimbă prin oraşul meu şi pur şi simplu este împuşcat. Cum este posibil să existe ISU, Poliţie Locală, să se adune 50 de oameni la urs, să strige toţi pe acolo şi, în loc să vină cineva cu o puşcă cu tranchilizante, cineva zice hai să îl împuşcăm, că poate este periculos”, a afirmat Iohannis.

El a spus că nu a fost acolo, dar că din imaginile video i s-a părut că acel animal pur şi simplu este speriat şi nu părea deloc agresiv.

”Nu era mai simplu ca în loc de 50 de oameni dezorganizaţi să avem 2-3 oameni instruiţi, care ar fi intervenit în linişte, fără panică şi care nu ar fi creat o emoţie enormă?”, a continuat preşedintele.

Klaus Iohannis a subliniat că sunt necesare proceduri simple şi clare şi oameni instruiţi pentru a interveni în diverse situaţii.

”Nu este un dezastru naţional dacă un urs intră în oraş, dar emoţia care se creează este comparabilă cu emoţia în cazul unui dezastru natural şi de astfel de emoţii negative nu avem nevoie”, a adăugat preşedintele.

”De ce ne ia totul prin surprindere? (...) Nu suntem capabili să depăşim această fază primitivă?”, a spus de asemenea preşedintele referindu-se şi la intervenţiile în cazul inundaţiilor care sunt doar reactive, nu şi de prevenire.

Prefectul de Sibiu, Cristian Roman, a anunţat, joi, că a cerut instituţiilor implicate în operaţiunea care a dus la uciderea ursului ce a ajuns în oraş să prezinte un raport al intervenţiei, precum şi motivele pentru care nu a putut fi salvat animalul. Totodată, prefectul a spus că a început discuţii cu asociaţiile de protecţia animalelor pentru a stabili proceduri de urmat în astfel de situaţii.

Ursul a fost ucis miercuri dimineaţă, în urma unei operaţiuni de capturare a lui care a durat în jur de două ore. În acest timp, animalul a trecut prin aproape jumătate de oraş, inclusiv prin centru, şi a urcat pe acoperişuri.

”La rapiditatea cu care se mişca, sărea garduri, ursul era un real pericol. S-a încercat cu tranchilizante să se oprească ursul, dar nu s-a reuşit. La un moment dat, ursul a intrat în curte la fabrica de mobilă, unde erau 50 de oameni, care erau în pericol. Tranchilizantul îşi face efectul în funcţie de cum prinzi animalul, cât de adânc intră, câţi ani are animalul. Tranchilizantul, din ce mi s-a explicat, putea să-şi facă efectul şi după 30 de minute”, a declarat presei prefectul Cristian Roman.

La intervenţie au participat zeci de poliţişti, jandarmi, pompieri, medici, vânători, angajaţi ai Direcţiei Silvice, ai Direcţiei Sanitar Veterinare, dar şi reprezenţi ai altor instituţii.

Poliţia Sibiu a deschis, miercuri, dosar penal pentru uz de armă letală după uciderea ursului.

Totodată, Ministerul Mediului a cerut, joi, Poliţiei Judeţene Sibiu să ancheteze cum a ajuns ursul în oraş, în condiţiile în care judeţul Sibiu nu este un areal dezvoltat al animalelor din această rasă, fiind posibil ca acesta să fi fost ţinut în captivitate şi eliberat.

Galerie foto și documenteTrimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Epidemia face ravagii în Rusia! / Doctoriţa care l-a sfidat pe Putin şi a dat alarma despre coronavirus, arestat…

2 Previziunile IHME(University of Washington) pentru România: 13 aprilie, vârful epidemiei, 8 mai, prima zi fără…

3 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

4 VIDEO Foarte util / Medic din prima linie în lupta cu COVID-19 despre „mitul tratamentelor minune” și fake-urile…

5 VIDEO Imagini inedite cu Boris Johnson publicate de Rareș Bogdan

recomandări

Te ia DNA: Cristian Popescu Piedone

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trailerul de la noul film Războiul Stelelor s-a lansat și e aici