Preşedintele sud-african îndeamnă la calm după revoltele izbucnite în urma morţii unui adolescent

Preşedintele sud-african îndeamnă la calm după revoltele izbucnite în urma morţii unui adolescent

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a îndemnat vineri la calm, la o zi după protestele violente ce au avut loc într-o suburbie a oraşului Johannesburg după moartea unui adolescent atribuită de populaţie poliţiei, informează AFP.

În vârstă de 16 ani şi cu sindrom Down, Nathaniel Julius a fost ucis cu foc de armă, în circumstanţe controversate, miercuri seara, în suburbia Eldorado Park.

Membrii familiei sale acuză o patrulă a poliţiei că l-a ucis cu sânge rece în timp ce el se juca împreună cu un alt grup de copii. Victima a decedat mai târziu la spital. "Poliţia poliţiilor" a declanşat o anchetă.

Joi, sute de manifestanţi au ieşit în stradă în Eldorado Park pentru a denunţa uciderea tânărului, dând foc la anvelope, ridicând baricade şi atacând un comisariat. Poliţia a ripostat cu tiruri de gaze lacrimogene, grenade asurzitoare şi gloanţe de cauciuc. Situaţia rămânea una tensionată vineri.

Ramaphosa i-a cerut populaţiei să nu lase "furia să se exprime în aşa fel încât să agraveze trauma". "Justiţia poate să aibă câştig de cauză doar dacă populaţia colaborează cu sistemul judiciar", a adăugat el într-un comunicat.

Şeful statului sud-african a prezentat de asemenea scuze familiei victimei, "a cărui moarte tragică a suscitat furie şi a cauzat tulburări într-o comunitate ce merită mult mai mult".

Poliţia sud-africană este în mod regulat acuzată de abuzuri împotriva civililor. Mai multe persoane au fost ucise în acest an de poliţie şi forţele armate în încercarea de a le obliga să respecte măsurile de izolare impuse pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată podul care va lega Ardealul de Oltenia

2 Noi stenograme despre avocata Cămătarilor / L-a apărat și pe Fluturică, un interlop care a bătut o victimă cu pl…

3 Criza energetică europeană se va înrăutăți în această iarnă. Consumatorii ar putea fi rugați să consume mai pu…

4 VIDEO Trei români beți au devastat un bar în Italia, i-au bătut pe angajați și pe proprietar

5 Avertisment / „Varianta Omicron are 50 de mutaţii şi se răspândeşte cu rapiditate”