Preşedintele Ungariei, vizită în România, la invitația lui Iohannis

Preşedintele Ungariei, vizită în România, la invitația lui Iohannis

Preşedintele Ungariei, Katalin Novak, se va afla miercuri, într-o vizită oficială, la Bucureşti, la invitaţia omologului român, Klaus Iohannis, arată cotidianul „Magyar Nemzet”.

Președintele Ungariei a fost invitat în România FOTO Arhivă

Pe lângă întâlnirea cu omologul român, preşedintele, Katalin Novak va fi primită și de premierul român Nicolae Ciucă, de preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Programul vizitei președintelui Katalin Novak cuprinde și o întâlnire cu vicepremierul României, Kelemen Hunor, șeful UDMR şi cu ceilalţi miniştri membri ai formațiunii politice, mai arată sursa citată.

Sursa citată a mai relatat că cei doi șefi de stat s-au mai întâlnit cu ocazia summitului statelor membre NATO din Europa de Est și Centrală, așa-numitele București Nouă, iar după summitul regional NATO au avut și o întâlnire bilaterală, față în față.

Întrevederea celor doi șefi de stat a fost anunțat de cotidianul „ Magyar Nemzet ”.

Katalin Novak în România

Ultima vizită privată a președintelui Ungariei, Katalin Novak, în România a stârnit o serie de controverse în spațiul public, după ce șefa de stat a transmis mai multe mesaje, criticate atât în rândul publicului, cât și de către instituțiile oficiale.

După o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, conform căreia prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi maghiarii, MAE a transmis că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat. "Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene în materie", a subliniat MAE.

Ca urmare, MAE român l-a contactat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene, pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea părţii române faţă de acea declaraţie.

„Nu vom tăia niciodată cordonul ombilical dintre patria-mamă şi maghiari”

Ulterior, Katalin Novak a transmis că țara pe care o conduce nu va „tăia niciodată cordonul ombilical dintre patria-mamă şi maghiarii care au ajuns să trăiască în afara graniţelor Ungariei, şi nici nu vom permite, niciodată, ca acesta să fie tăiat”.

Mesajul a fost postat alături de o imagine lângă una dintre cele două borne de pe muntele Piatra Secuiului, în condițiile în care bornele de pe culmea montană sunt de zeci de ani în centrul unei dispute între români şi maghiari, fiind vopsite periodic, fie în culorile naţionale ale României, fie în cele ale Ungariei.

Întrebat dacă vizita preşedintei Ungariei a provocat tensiuni în coaliţie, membrul UDMR, Szabo Odon a spus: „Eu nu cred acest lucru, avem o guvernare matură. Sunt câţiva interesaţi, în principal din zone extremiste, care încearcă să bage băţul prin gard. Şi aceste iniţiative vin în principal din zona rusească”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...