Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Președinții german și polonez doresc o discuție "calmă" despre reparațiile de război

Președintele german, Frank-Walter Steinmeier, și omologul său polonez, Andrzej Duda, au convenit joi că este necesară o "discuție calmă" pentru a tratat chestiunea reparațiilor germane pentru Al Doilea Război Mondial, ridicată de Polonia, a făcut cunoscut un consilier al celui din urmă, scrie AFP.

Cei doi lideri s-au întâlnit în Malta, în marja unei reuniuni a 13 șefi de state europene.

"Președinții au discutat despre contextul politic și legal al chestiunii reparațiilor. Interlocutorii au declarat că se impune o discuție calmă și că, independent de evoluția situației, vor face totul pentru a păstra bogatele realizări ale relațiilor germano-polone", a declarat Krzysztof Szczerski, citat de agenția de presă PAP.

Chestiunea reparațiilor de război germane, considerată închisă de mai mulți ani, a fost relansată la 28 iulie de Jaroslaw Kaczynski, șeful partidului conservator aflat la putere la Varșovia.

Săptămâna trecută, premierul polonez, Beata Szydlo, a insistat asupra faptului că țara sa are "dreptul" de a cere aceste reparații și a subliniat că guvernul așteaptă o "decizie politică" pentru a deschide procedurile corespunzătoare.

Berlinul a respins imediat punctul de vedere al Poloniei.

Vineri, episcopii puternicei Biserici Catolice poloneze au adresat un avertisment guvernului conservator naționalist în legătură cu riscul "de a anihila" încrederea și reconcilierea germano-poloneze.

Declarațiile Varșoviei se înscriu în contextul de tensiuni între Polonia, pe de o parte, și Uniunea Europeană și Germania, pe de altă parte, tensiuni sporite după unele declarații recente făcute de Angela Merkel.

Subliniind că este atașată de bunele relații cu Varșovia, ea a afirmat că "nu se poate tăcea" în fața atingerilor aduse statului de drept în Polonia, obiect al criticilor din partea Comisiei Europene.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 CULISELE surprinzătoarei numiri a lui Geoană ca numărul 2 din NATO

2 Ce legătură are scandalul uriaș de la CCR pe codurile penale cu ieșirea PSD de la guvernare

3 Așa e!

4 „Aș vrea să renunț la job și să facem sex toată ziua”

5 DEMENȚĂ O deputată PSD vrea să repună pe tapet legea care obligă copiii să plătească pensie de întreținere păr…

recomandări

Te ia DNA: Danut Groza

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi dovezi că pisicile conduc de fapt lumea