Președinții german și polonez doresc o discuție "calmă" despre reparațiile de război

Președintele german, Frank-Walter Steinmeier, și omologul său polonez, Andrzej Duda, au convenit joi că este necesară o "discuție calmă" pentru a tratat chestiunea reparațiilor germane pentru Al Doilea Război Mondial, ridicată de Polonia, a făcut cunoscut un consilier al celui din urmă, scrie AFP.

Cei doi lideri s-au întâlnit în Malta, în marja unei reuniuni a 13 șefi de state europene.

"Președinții au discutat despre contextul politic și legal al chestiunii reparațiilor. Interlocutorii au declarat că se impune o discuție calmă și că, independent de evoluția situației, vor face totul pentru a păstra bogatele realizări ale relațiilor germano-polone", a declarat Krzysztof Szczerski, citat de agenția de presă PAP.

Chestiunea reparațiilor de război germane, considerată închisă de mai mulți ani, a fost relansată la 28 iulie de Jaroslaw Kaczynski, șeful partidului conservator aflat la putere la Varșovia.

Săptămâna trecută, premierul polonez, Beata Szydlo, a insistat asupra faptului că țara sa are "dreptul" de a cere aceste reparații și a subliniat că guvernul așteaptă o "decizie politică" pentru a deschide procedurile corespunzătoare.

Berlinul a respins imediat punctul de vedere al Poloniei.

Vineri, episcopii puternicei Biserici Catolice poloneze au adresat un avertisment guvernului conservator naționalist în legătură cu riscul "de a anihila" încrederea și reconcilierea germano-poloneze.

Declarațiile Varșoviei se înscriu în contextul de tensiuni între Polonia, pe de o parte, și Uniunea Europeană și Germania, pe de altă parte, tensiuni sporite după unele declarații recente făcute de Angela Merkel.

Subliniind că este atașată de bunele relații cu Varșovia, ea a afirmat că "nu se poate tăcea" în fața atingerilor aduse statului de drept în Polonia, obiect al criticilor din partea Comisiei Europene.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

2 VIDEO Categoria „valori” / Ăla de lângă Bercea Mondial este președintele PSD Olt, cel care i-a luat locul tracto…

3 EXCLUSIV Traian Băsescu NU va candida la Primăria Capitalei!

4 Cum arăta geanta cu 3,8 milioane de dolari cash cu mita primită de Elena Udrea în sediul PDL / Afară, lumea prot…

5 Pro România, partidul CIE / SIE: Predoiu-general, Ponta-copil de trupă, Anghelache-aport valutar