Preşedinţii Poloniei şi celor trei state baltice, prin locurile de ''durere şi suferinţă'' din Ucraina

Preşedinţii Poloniei şi celor trei state baltice, prin locurile de ''durere şi suferinţă'' din Ucraina

Preşedinţii Poloniei şi celor trei state baltice s-au deplasat miercuri la Borodianka, un mic oraş de lângă Kiev, pe care preşedintele lituanian Gitanas Nauseda l-a descris ca "impregnat de durere şi suferinţă" în urma unor "crime de război brutale", relatează France Presse.

Nauseda şi omologii săi polonez Andrzej Duda, estonian Alar Karis şi leton Egils Levits au luat împreună trenul spre Ucraina, cu obiectivul de a-l sprijini pe preşedintele Volodimir Zelenski "într-un moment decisiv pentru această ţară", declarase preşedinţia poloneză miercuri dimineaţă.

"Aici este locul unde partea sumbră a umanităţii şi-a arătat faţa", a remarcat pe Twitter şeful statului lituanian, după o escală la Borodianka, localitate distrusă de bombe şi scena unor prezumtive execuţii sumare în timpul ocupaţiei ruse de câteva săptămâni.

Acest loc este "impregnat de durere şi suferinţă. Civili ucraineni au fost asasinaţi şi torturaţi aici", a spus el, afirmând că "crimele de război brutale comise de armata rusă nu vor rămâne nepedepsite. Criminalii de război trebuie să fie urmăriţi la nivel internaţional".

"Noi trebuie să câştigăm acest război", a insistat preşedintele lituanian.

Nu se cunosc detalii ale vizitei preşedinţilor polonez şi statelor baltice în Ucraina din raţiuni de securitate.

Preşedintele polonez a postat mai târziu, cu toate acestea, o fotografie pe Twitter care îi arată alături de omologul lor ucrainean Volodimir Zelenski.

Înainte de a se îmbarca spre Kiev, cei patru şefi de stat s-au întâlnit marţi seara în apropiere de frontiera ucraineană, la Rzeszow, în sud-estul Poloniei, pentru un summit special destinat să exprime solidaritatea cu Ucraina.

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, care a efectuat marţi o vizită la Varşovia, a spus că luase în considerare să meargă şi el în Ucraina, împreună cu alţi şefi de stat, dar că i s-a transmis că prezenţa sa la Kiev nu este binevenită.

Steinmeier a fost criticat de partea ucraineană pentru relaţiile sale din ultimii ani cu Rusia, notează AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale