Presiunile asupra Serbiei vor fi uriașe, se va solicita excluderea Rusiei din ONU, declară președintele Serbiei

Presiunile asupra Serbiei vor fi uriașe, se va solicita excluderea Rusiei din ONU, declară președintele Serbiei

„În perioada următoare, presiunile asupra Serbiei vor fi uriașe și nu numai atât. Acesta este doar începutul, vom asista la o schimbare totală a ordinii existente” – a transmis președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, adăugând că în ultimele zile a avut numeroase discuții despre Ucraina cu oficiali străini, că reprezentanții Uniunii Europene nu au pus sub semnul întrebării statutul de candidat al Serbiei la UE sau recunoașterea Kosovo, dar alții s-au referit la toate instrumentele pe care le au la dispoziție pentru a face presiuni – de la retragerea investițiilor din Serbia până la Kosovo.

Adresându-se cetățenilor Serbiei, Vučić a spus că cei care urmăresc situația politică și tot ceea ce se întâmplă se așteaptă ca în următoarea perioadă Serbiei să i se întindă mai multe capcane politice. „Nu pentru că se tem pentru Rusia sau Ucraina, nu-i interesează mult regiunea, dar tot ce fac o fac pentru a distruge Serbia. Deja se gândesc ca în baza articolului 6 din Carta ONU să înceapă în următoarele săptămâni o dezbatere privind excluderea Rusiei din ONU” – a subliniat Vučić, amintind că Pristina deja a solicitat să fie primită cât mai curând posibil în NATO și a primit susținerea unei mari puteri NATO – Turcia.

„Trebuie să ne apărăm spatele și să avem grijă de țara noastră” – a transmis Vučić, adăugând că pentru Serbia este importantă condamnarea încălcării integrității teritoriale a oricărui stat, deoarece Serbia este printre puținele state care respectă dreptul internațional.
„Decizia Turciei, respectiv declarația președintelui Recep Tayyip Erdoğan că va sprijini Kosovo să devină membru ONU, nu o considerăm drept un gest prietenesc” – a declarat Vučić, adăugând că Ministerul sârb de Externe a pregătit o notă de protest la adresa Turciei.

La constatarea că deja unii ambasadori au salutat decizia Serbiei de a vota rezoluția ONU în care se condamnă agresiunea Rusiei în Ucraina, Vučić a spus că doar Coreea de Nord, Belarus, Siria și Eritreea au fost împotrivă, în timp ce Cuba și Iran s-au abținut.

Vučić a anunțat că Serbia a format echipe care vor acorda ajutoare umanitare Ucrainei și care îi vor primi pe răniții și refugiații din Ucraina. De asemenea, în plan intern s-au format echipe speciale care monitorizează evoluția prețurilor la bunurile de bază și s-a pregătit un program complet pentru protejarea cetățenilor și economiei. „Avem rezerve energetice pentru mai mult de două luni” – a declarat Vučić și a transmis că cetățenii Serbiei nu trebuie să se teamă de o penurie alimentară, deoarece Serbia dispune de stocurile necesare pentru nevoile interne și chiar poate exporta. „Există mai mult decât suficient pentru nevoile interne” – a declarat Vučić, adăugând că în curând vor sosi în Serbia cantitățile de lapte praf comandate, celelalte produse alimentare de bază fiind suficiente.

„Criza din Ucraina afectează dramatic Serbia” – a declarat Vučić, adăugând că Serbia se confruntă cu mari presiuni și foarte puțini sunt aceia care sunt dispuși să-i asculte argumentele. Vučić a amintit că Serbia, în afară de Belarus, este singura țară europeană care nu a impus sancțiuni împotriva Rusiei și a subliniat că Serbia nu va naționaliza compania NIS, deținută de Gazprom Neft, iar dacă se va ajunge la o perturbare a pieței de energie, va găsi o soluție corectă, fără să aducă atingere intereselor partenerului din Rusia. „Serbia nu își va însuși ceva ce aparține Rusiei” – a declarat Vučić, adăugând că îi va informa pe cetățeni cu tot ceea ce se întâmplă și nu va ascunde nimic./rmihaj/schelaru

www.tanjug.rs – 3 martie

Sursa: rador.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…