Preţul benzinei a scăzut cu cca 2,5% la pompă. Care sunt motivele

Preţul benzinei a scăzut cu cca 2,5% la pompă. Care sunt motivele

„Această situaţie se datorează scăderii cotaţiilor ţiţeiului faţă de luna iunie 2022, scăderii cotaţilor la benzină şi la motorină faţă de aceeaşi perioadă, dar şi urmare a scăderii cursului leu-dolar. Alte elemente importante care au determinat această situaţie sunt legate de reluarea funcţionării uneia dintre cele mai mari rafinării din zona Central Europeană şi pregătirea repunerii în funcţiune a celei de a două mari rafinării din aceeaşi zonă oprită în urmă cu o lună. Chiar şi faptul că nu s-a oprit conducta CPC care aduce o parte din ţiţeiul Kazah în Europa a contribuit la situaţia de astăzi”, arată expertul în energie.

Contractele futures pe ţiţeiul Brent au scăzut joi la 106 dolari pe baril, alunecând pentru a doua sesiune consecutivă, împovărate de datele oficiale care indică o cerere mai slabă de benzină din SUA, în ciuda sezonului de vârf de vară.

Un raport EIA publicat miercuri a arătat că stocurile de benzină din SUA au crescut cu 3,5 milioane de barili săptămâna trecută, depăşind aşteptările pentru o creştere de 71.000 de barili. Produsul furnizat de benzină, un indicator al cererii, a scăzut cu aproximativ 7,6% faţă de un an în urmă, la aproximativ 8,5 milioane de barili pe zi, după cum a menţionat Reuters.

Preţurile petrolului au fost sub presiune de la jumătatea lunii iunie, din cauza riscurilor crescânde de recesiune globală, determinate de înăsprirea monetară agresivă, a zguduit pieţele de mărfuri şi a umbrit restricţia continuă a ofertei.

SUA lucrează, de asemenea, la un plan de plafonare a preţurilor ţiţeiului rusesc, dar viceprim-ministrul Alexander Novak a avertizat că Rusia nu va exporta petrol dacă preţul este plafonat sub costurile de producţie.

„Important este să tragem câteva învăţăminte din această situaţie, care probabil se va mai repeta în viitor:

- Statul trebuie să intervină, atunci când apar creşteri bruşte de preţuri pe fondul evoluţiilor internaţionale, dar cu măsuri care să nu afecteze funcţionarea normală a pieţei (dacă preţul benzinei ar fi fost plafonat la 8 lei/litru, consumatorii ar fi plătit mai mult astăzi pentru benzină)

- Furnizorii de produse petroliere reacţionează, atunci când evoluţiile cerere-ofertă / preţ-cantitate o impun (preţurile ridicate la benzină, au redus cantităţile vândute şi implicit ar fi redus din profiturile benzinarilor în lipsa unei acţiuni a acestora).

- Impulsul societăţii civile, care prin studii şi analize poate arăta cu degetul spre anomaliile din zona desfacerii produselor petroliere, este esenţială în stabilirea Preţului Corect”, notează preşedintele AEI.

Ce se poate întâmpla în viitor

În opinia acestuia, menţinerea tendinţei de scădere a cursului leu/dolar, va crea premiza ieftinirii preţului la pompă.

De asemenea conform Tradingeconomics, în perioada următoare există tendinţa menţinerii preţului pentru ţiţeiului Brent, la valori cuprinse între 95 – 105 dolari /baril

Această situaţie ne indică că această scădere a preţului la benzină şi motorină, ar trebui să continue şi în următoarea perioadă, dacă nu apar incidente majore care să perturbe aceste tendinţe.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…