Preţul gazelor naturale în Europa a atins un nivel record pe fondul diminuării livrărilor din Rusia

Preţul gazelor naturale în Europa a atins un nivel record pe fondul diminuării livrărilor din Rusia

Preţul de referinţă la gazele naturale în Europa a urcat vineri la un nou maxim istoric, în condiţiile în care Rusia a redus livrările, ceea ce înseamnă noi presiuni asupra preţurilor pe măsură ce consumatorii europeni se îndreaptă spre sezonul de iarnă, transmite Reuters.

Potrivit operatorului de reţea Gascade, livrările de gaze naturale ruseşti prin conducta Yamal-Europe au scăzut vineri cu 77% comparativ cu situaţia de joi, în condiţiile în care Gazprom a rezervat doar o treime din capacitatea disponibilă pentru luna octombrie.

"Decizia Gazprom de a nu rezerva întreaga capacitate disponibilă pentru luna octombrie la una din principalele conducte care livrează gaze naturale Germaniei reprezintă un risc în creştere la adresa echilibrului dintre cerere şi ofertă pe piaţa gazelor din nord-vestul Europei şi deci noi riscuri la adresa preţurilor de referinţă în această iarnă", susţin analiştii de la Goldman Sachs.

Vineri dimineaţa, la hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţul futures la gazele naturale cu livrare în luna noiembrie a atins un maxim istoric de 97,73 euro pentru un Megawatt oră, în creştere cu 400% comparativ cu preţul de la începutul anului, pentru ca ulterior să scadă uşor.

Cererea de gaze naturale a crescut pe măsură ce revenirea economiei din pandemie a condus la stocuri mai mici de gaze şi la o competiţie acerbă pentru livrări din partea cumpărătorilor asiatici. De exemplu, China vrea să cumpere cantităţi mai mai de gaze lichefiate, chiar dacă preţurile sunt la un nivel record, înaintea debutului sezonului de iarnă.

Datele furnizate de Gascade, arată că livrările fizice de gaze prin conducta Yamal-Europe, care traversează Polonia, au scăzut până la 5.313 Megawaţi oră vineri dimineaţa, de la 22.705 Megawaţi oră joi seara la punctul de intrare Mallnow.

După această scădere, analiştii de la Goldman Sachs şi-au revizuit în jos estimările privind nivelul stocurilor de gaze din nord-vestul Europei la finele lunii martie, până la 12 miliarde metri cubi, sau 23% din capacitate, faţă de 32% cât estima anterior.

Rusia a reiterat vineri că Gazprom, companie ale cărei exporturi au crescut cu 15,1% în primele nouă luni ale acestui an, îşi îndeplineşte toate obligaţiile contractuale.

"Gazprom furnizează gaze naturale în conformitate cu cerinţele clienţilor din obligaţiile contractuale", a informat compania într-un comunicat de presă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...