Prețul grâului a atins cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani

Cotațiile futures la grâu pe bursa Euronext de la Paris au scăzut marți pentru a zecea zi consecutiv, ceea ce a dus prețurile la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, pe fondul îngrijorărilor legate de cererea redusă, după ce Egiptul nu a reușit să cumpere grâu la ultimele două licitații organizate săptămâna trecută, informează Bloomberg. Traderii sunt îngrijorați că Uniunea Europeană va avea probleme privind vânzarea recoltei de anul trecut, în condițiile în care exporturile blocului comunitar sunt cu 15% mai mici decât nivelul înregistrat în sezonul trecut.

"Există un fel de panică la vânzare. Fermierii și cooperativele vând de teamă că prețurile vor continua să scadă", a declarat Pierre Tronc, broker la Aurel BGC.

Marți, cotațiile futures la grâu cu livrare în luna martie au scăzut cu 0,7% până la 152,25 euro pe tonă, cel mai redus preț înregistrat după luna iulie 2010. De asemenea, prețurile la grâu la bursa Euronext au scăzut timp de zece zile consecutive, cea mai lungă perioadă de scăderi înregistrată după 2011.

Săptămâna trecută, Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, a fost nevoit să anuleze două licitații pentru achiziționarea de grâu, după ce la prima licitație traderii au refuzat să ofere grâu, iar la cea de-a doua prețurile oferite au fost prea mari. Problemele din Egipt au început după ce autoritățile au refuzat să accepte un cargou cu grâu din Franța pe motiv că are un conținut prea mare de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale n.r.).

De asemenea, Pierre Tronc susține că Algeria, al doilea mare cumpărător de grâu din Africa, a cumpărat în data de 3 februarie grâu la un preț foarte scăzut de 178—180 de dolari pe tonă, preț care include transportul, sub cotațiile futures înregistrate în acea zi.

"Avem în continuare foarte mult grâu de vândut", a subliniat Pierre Tronc. Acesta a adăugat că odată cu scăderea prețurilor, cotațiile futures se apropie de activitatea de pe piața fizică, ceea ce aduce cele două piețe la nivel de paritate.

Departamentul american al Agriculturii urmează să dea publicității marți seara noile sale estimări cu privire la oferta și cererea mondială de cereale. Traderii se așteaptă la o ușoară îmbunătățire a estimărilor privind stocurile americane de porumb, soia și grâu precum și la o ușoară revizuire în scădere a stocurilor mondiale.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Vela, imbecilule, dă-ți demisia! Îi obligi pe români să stea în casă și le dai amenzi, dar nu vezi ce se întâm…

2 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

3 VIDEO Studiu prezentat de un cunoscut virusolog german: „Nu există virus „viu” pe suprafețe. Nu vă puteți infe…

4 Orban i-a cerut lui Nelu Tătaru să o demită pe Sorina Pintea de la șefia Spitalului Județean Baia Mare

5 VIDEO Studiu / Priviți cum se răspândește virusul COVID de la un simplu tușit ori strănut. Particulele de aeros…

recomandări

Te ia DNA: Vasile Puscas

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trailerul de la noul film Războiul Stelelor s-a lansat și e aici