Preţurile apartamentelor şi chiriilor au crescut vertiginos în ultimii 2 ani

Preţurile apartamentelor şi chiriilor au crescut vertiginos în ultimii 2 ani

Astfel, pe primul loc în topul scumpirilor preţurilor apartamentelor se clasează oraşul Cluj-Napoca, cu o valoare de 2.240 de euro pe metru pătrat, înregistrând un avans de 27,3% în ultimii doi ani.

Pe locul al doilea în top se situează Bucureşti, cu un preţ mediu de 1.660 de euro pe metru pătrat util şi un avans de 0,8% în ultimele trei luni, şi respectiv un avans de 13,4% în ultimii doi ani.

După un avans de 4,8% în primul trimestru din 2022 şi de 18,9% în ultimul an, Braşov a ajuns la o medie de 1.500 de euro pe metru pătrat util. Pe următoarele locuri în clasamentul naţional al creşterilor de preţ din T1 2022 se situează Craiova (+8,1%), Oradea (+7,9%), Iaşi (+5,2%), Constanţa (+3,8%), Timişoara (+3,6%), Brăila (+2,9%), Galaţi (+1,9%) şi respectiv, Ploieşti, cu doar +0,9%. De remarcat este că Oradea (1.250 euro/mp), Craiova (1.400 euro/mp), Galaţi (1.050 euro/mp) şi Ploieşti (1.030 euro/mp) se menţin în clasamentul oraşelor cu apartamente de minimum 1.000 de euro pe metru pătrat util. În orezent, doar Brăila se mai situează sub acest nivel (cu 950 de euro pe metru pătrat). Comparativ cu perioada similară a anului anterior, datele Imobiliare.ro relevă doar majorări ale preţurilor solicitate de vânzătorii din marile oraşe.


În ce priveşte chiriile, suma medie solicitată pentru un apartament se situa, trimestrul trecut, la 8 euro pe metru pătrat în Cluj-Napoca, înregistrând astfel o creştere a preţului de 12,7% faţă de perioada similară a anului anterior. Pe următorul loc în clasamentul preţurilor de închiriere se situează Bucureşti (cu o medie de 7,8 euro pe metru pătrat util, în creştere cu 5,4%), acesta fiind urmat de Braşov (7 euro pe metru pătrat, în creştere cu 9,4%), Iaşi (6,9 euro pe metru pătrat, în creştere cu 6,2%), apoi de Constanţa (6,6 euro pe metru pătrat, în creştere cu 10%) şi Timişoara (6,4 euro pe metru pătrat, în creştere cu 3,2%), Sibiu (5,7 euro pe metru pătrat, în creştere cu 11,8%), Craiova (5,6 euro pe metru pătrat, în creştere cu 3,7%) şi, respectiv, Oradea (5 euro pe metru pătrat, în stagnare).

În ceea ce priveşte chiriile solicitate pe categorii de apartamente, Bucureştiul se aflăîn fruntea marilor oraşe, cu valori medii de 280 de euro pe lună pentru garsoniere, 400 de euro pe lună pentru două camere şi, respectiv, 600 de euro pe lună pentru trei camere. Capitala ţării este urmată îndeaproape de Cluj-Napoca, unde proprietarii solicită tot 280 de euro pe lună pentru o locuinţă monocamerală, respectiv 410 de euro pe lună pentru una bicamerală şi 500 de euro pe lună pentru una tricamerală. Dintre cele nouă mari oraşe analizate, cele mai accesibile locuinţe de închiriat pot fi găsite în Oradea, preţurile medii lunare cifrându-se aici la 160 de euro pentru o locuinţă monocamerală, la 250 de euro pentru una bicamerală, şi, respectiv, la 300 de euro pentru una tricamerală.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...