Preţurile de consum din SUA au urcat cu 9,1% în iunie, cea mai mare creştere anuală din ultimele patru decenii

Preţurile de consum din SUA au urcat cu 9,1% în iunie, cea mai mare creştere anuală din ultimele patru decenii

Creşterile din ultima vreme din SUA întăresc şi mai mult argumentele privind o majorare cu 0.75 puncte procentuale a ratei dobânzii de către Rezerva Federală.

Datele privind creşterea inflaţiei au urmat celor privind creşterea peste aşteptăria locurilor de muncă, în iunie. Acest lucru sugerează că politica monetarp agresivă a Fed nu a făcut prea multe progrese până acum în ceea ce priveşte reducerea cererii interne şi reducerea inflaţiei spre 2%, relatează news.ro.

Creşterea inflaţiei în SUA reprezintă un risc politic pentru Joe Buden şi Partidul Democrat care se pregăteşte de alegerile pentru Congres, din noiembrie.

”În pofida celor mai bune intenţii ale Fed, economia pare să se deplaseze într-un regim de inflaţie mai ridicată. Fed este şi mai în spatele curbei după raportul de astăzi”, a declarat Christopher Rupkey, economist şef la FWDBONDS din New York.

Indicele preţurilor de consum a crescut în luna iunie cu 1.3% faşă de luna anterioară, fiind cel mai mare câştig lunar din septembrie 2005. Creşterea cu 7.5% a preturilor energiei a reprezentat aproape jumătate din creşterea IPC.

Preţul benzinei a urcat cu 11.2%, după creşterea cu 4.1% din luna mai. Preţul gazelor naturale a crescut cu 8.2%. Costul alimentelor a crescut cu 1%, fiind a şasea creştere lunară consecutivă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

2 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

3 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia