Prețurile electrocasnicelor, pe trend puternic ascendent. Cum este mai avantajos să acționezi?

Prețurile electrocasnicelor, pe trend puternic ascendent. Cum este mai avantajos să acționezi?

În ultimul an, prețurile produselor electrocasnice au evoluat semnificativ, alimentând și mai mult valorile inflației din țara noastră. Există multe motive pentru acest trend care pare că va continua cel puțin pe termen scurt și mediu. Au crescut simțitor prețurile la energie, cu efect în producție și transport. De asemenea, după criza sanitară, conflictul din regiune determină noi probleme de aprovizionare cu unele componente, tulburări pe unele linii de producție și distribuție.

Evoluția cursului de schimb USD - RON influențează de asemenea prețurile, căci noile stocuri vin cu costuri tot mai ridicate pentru importatori și distribuitori. Chiar și produsele fabricate în România sau în alte țări din Uniunea Europeană înglobează de fapt componente din alte state din Asia în special, iar pentru acestea prețurile de referință sunt în dolari americani (USD).

Ce este mai bine să faci dacă plănuiești să cumperi electrocasnice noi

Dacă urmărești prețurile produselor preferate în magazine, vei observa trendul ascendent. Așadar, să aștepți prea mult ar putea fi riscant, mai ales dacă ai cu adevărat nevoie de produse noi din categorii precum aparate frigorifice, mașini de splălat, cuptoare electrice, uscătoare de rufe, plite de gătit sau aragazuri.

Totuși, ideal este să nu acționezi în grabă, ci să studiezi prețurile în mai multe magazine online, să urmărești inclusiv statisticile generate de instrumente de tip istoric de preț. Lunar, marile magazine electroIT propun campanii promoționale, zile cu reduceri mari de prețuri. De asemenea, dincolo de aceste momente de tip Black Friday, există promoții zilnice la anumite produse sau anumite game de produse. Ai putea avea noroc și să profiți de ofertele de moment.

Este indicat astfel să ai la dispoziție pe cardul bancar o sumă de bani suficientă, alocată achiziționării produselor electrocasnice dorite. Dacă bugetul pe termen scurt este o problemă, poți folosi un calculator credit pentru a studia varianta unui credit de nevoi personale. Credite rapide se pot obține în mai multe feluri, de la creditele online de la IFN-uri cu bani pe card acordați fără complicații, la carduri de credit și rate direct la comercianți.

Programul Rabla la Electrocasnice, derulat chiar în această perioadă, poate să fie de asemenea o soluție. Dacă nu ai reușit să te înregistrezi la timp, trebuie să știi că unele magazinele electroIT propun în paralel propriile programe de acest gen - primești un voucher pentru oferirea unui aparat electrocasnic vechi la schimb, când cumperi unul nou. Practic, primești o sumă de bani cu care vei putea face alte cumpărături ulterioare în magazinul respectiv.

Dacă nu apar vești bune în economia mondială și lucrurile rămân la fel de complicate (prețurile la energie, cursul valutar, inflația în general, amenințarea unei crize economice), cel mai probabil lunile viitoare vor consemna noi majorări de prețuri la electrocasnice în țara noastră, pe măsură ce stocurile actuale sunt epuizate, iar producătorii și importatorii aduc stocuri noi.

Fiind bunuri de folosință îndelungată, produsele electrocasnice trebuie incluse în bugetul personal pe un termen mai lung, împărțind impactul chiar și pe 1-2 ani (cel puțin garanția oferită de producător). De preferat este să se economisească din timp pentru astfel de cumpărături, însă plata în rate este o soluție rezonabilă mai ales în contextul actual.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu