PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 10 - 16 IULIE

PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 10 - 16 IULIE

Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 10 - 16 iulie:

*** Concluziile primei săptămâni de guvernare, dar și calendarul pentru perioada următoare vor fi discutate luni în cadrul unei ședințe a coaliției, a anunțat președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, lider al PSD.

"Luni vom avea o coaliție în care va fi invitat primul ministru și o serie de membri din Cabinet, pe care îi va hotărî dl. Tudose, și vom discuta după prima săptămână de guvernare care sunt concluziile lor și care este calendarul de acțiuni pentru perioada următoare", a declarat Dragnea, joi, la Palatul Parlamentului.

*** Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, este invitată luni pentru audieri la Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009.

"A fost făcută propunerea ca luni să fie invitată doamna Codruța Kovesi la audieri, Biroul comisiei va urma să ia decizia. A intervenit decizia CCR care spune că, în baza principiului colaborării între instituții, persoanele care exercită o funcție într-o instituție publică, ce nu se află sub control parlamentar, sunt obligate să vină. De aceea cred că este datoria noastră să reiterăm această invitație", a declarat joi, la Palatul Parlamentului, președintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, Oana Florea.

*** Principesa Margareta și principele Radu vor parcurge cu Trenul Regal, de la Focșani la Onești, marți, un traseu al recunoștinței, cu ocazia centenarului marilor bătălii de la Mărășești, Mărăști și Oituz.

Călătoria Familiei Regale va avea loc în ziua în care a început prima bătălie, cea de la Mărăști, zi în care Altețele Lor Regale vor fi prezente la scurte ceremonii de primire în gările Focșani, Mărășești, Adjud și Onești și vor lua parte la manifestări solemne la Mausoleele de la Mărășești și Mărăști, precum și la Cimitirul Eroilor din Oituz.

*** Curtea Constituțională a României va discuta miercuri sesizarea PNL referitoare la modificarea legii de funcționare a SRR și SRTv.

PNL a anunțat marți că a atacat la Curtea Constituțională modificarea legii de funcționare a Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune.

*** Tot miercuri, Curtea Constituțională va discuta solicitarea fostului premier Sorin Grindeanu de examinare a condițiilor în care au votat senatorii și deputații la moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului său.

La sfârșitul lunii iunie, Grindeanu a transmis o scrisoare președintelui CCR, Valer Dorneanu, solicitându-i acestuia examinarea condițiilor votării de către senatori și deputați a moțiunii de cenzură.

"Având în vedere rolul Curții Constituționale de garant al supremației Constituției, precum și de unică autoritate de jurisdicție constituțională în România, fără a solicita anularea adoptării moțiunii de cenzură din data de 21 iunie 2017, vă adresez rugămintea de a examina condițiile votării de către senatori și deputați a acestei moțiuni și de a impune Parlamentului respectarea, pe viitor, a dispozițiilor constituționale și legale privitoare la asigurarea caracterului secret al votului exprimat de parlamentari", spunea Grindeanu.

*** Aproximativ 25.000 de militari din 23 de țări aliate și partenere vor participa, în perioada 11 — 20 iulie, la exercițiul multinațional Saber Guardian 2017 (SG17), condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR), care se va desfășura pe teritoriile Bulgariei, României și Ungariei.

Potrivit MApN, Saber Guardian este un exercițiu anual, iar SG17 va fi cel mai amplu organizat până acum, ca număr de participanți și obiective urmărite, dorind să demonstreze capacitatea de descurajare, în special prin posibilitatea de mobilizare rapidă și concentrare a forțelor în orice moment, oriunde în Europa.

Redislocarea masivă a unor militari aparținând Brigăzii 3 Blindate din cadrul Diviziei 4 Infanterie a SUA din Europa și deplasarea Regimentului 2 Cavalerie al SUA de la Vilseck, Germania, în diverse locuri de desfășurare din cadrul ariei de operații întrunite din Ungaria, România și Bulgaria vor constitui principalele acțiuni în cadrul exercițiului. SG17 va include antrenamente de stat major și de trageri de luptă, forțări de cursuri de apă, precum și evacuarea medicală și tratamentul răniților.

*** Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, merge săptămâna viitoare într-o vizită în Israel. Potrivit unui memorandum aprobat miercuri de Biroul permanent al Camerei Deputaților, Dragnea va efectua o vizită în Israel în perioada 11 — 13 iulie, la invitația președintelui Knesset-ului, Yuli-Yoel Edelstein.

"Acțiunea vine în continuarea celor discutate cu ocazia întâlnirii din luna martie 2017 a președinților Camerei Deputaților și Knesset-ului de demarare a unui format de cooperare de tipul 'Parliament to Parliament' și aduce în prim plan dorința reciprocă de dezvoltare a relațiilor dintre cele două țări, precum și de amplificare a dialogului parlamentar, la cel mai înalt nivel", se arată în memorandum.

*** UNITER organizează, de luni până miercuri, preselecția pentru cea de a XX-a ediție a Galei Tânărului Actor — HOP, la Teatrul Național "I. L. Caragiale" din București. Preselecția se adresează tuturor actorilor care au absolvit facultatea (licență) începând cu promoția 2013.

Tema ediției din acest an a Galei HOP este "Singurătate — Suportabila singurătate a ființei la A. P. Cehov".

*** Pe 15 iulie (sâmbătă) încetează detașarea tuturor judecătorilor de la Ministerul Justiției. "Cu unanimitate de voturi, Secția pentru judecători a aprobat încetarea detașării tuturor judecătorilor din cadrul Ministerului Justiției, începând cu data de 15 iulie 2017", scria la mijlocul lunii iunie, pe Facebook, ministrul Tudorel Toader.

De altfel, pe 15 iunie, Secția pentru judecători a CSM a decis încetarea detașării a nouă judecători la Ministerul Justiției. Potrivit unor surse din Consiliu, decizia se referă la judecătorii Cristina Irimia de la Curtea de Apel București, Viorica Simona Matei de la Tribunalul București, Alegria Camelia Panaitescu de la Judecătoria Sectorului 1, Anca Maria Stoica de la Judecătoria Sectorului 2, Marcela Comșa de la Curtea de Apel Brașov, Alexandru Șerban de la Curtea de Apel Brașov, Anca Gheorghiu de la Judecătoria Brașov, Kamelia Sîrbu de la Curtea de Apel Constanța și Vasile Alexandru de la Tribunalul Prahova.

*** Rezultatele finale, după contestații, la prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an vor fi publicate luni.

Conform calendarului aprobat de MEN, de marți până vineri va avea loc înscrierea candidaților pentru cea de a doua sesiune a examenului de Bacalaureat.

*** Consultații oftalmologice gratuite pentru copii vor fi date, începând de luni și până pe 30 august, în Ambulatoriul de specialitate al Spitalului de Copii "Dr. Victor Gomoiu", în baza unei programări telefonice. Programul de consultații oftalmologice gratuite este organizat de PMB, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, împreună cu ambulatoriul de specialitate al Spitalului "Dr. Victor Gomoiu".

Potrivit primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, prin această inițiativă Municipalitatea dorește să promoveze starea de sănătate a copiilor și să vină în sprijinul părinților care doresc să îi aducă pe cei mici la un consult oftalmologic de specialitate.

AGERPRES/(autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

4 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

5 Ce se întâmplă în China?