PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 13 - 19 MARTIE 2017

PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 13 - 19 MARTIE 2017

Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 13 - 19 martie 2017:

*** Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, urmează să anunțe în această săptămână calendarul dezbaterilor ce vor fi organizate la nivelul Parlamentului pe tema viitorului Uniunii Europene.

Potrivit lui Dragnea, la aceste dezbateri vor participa academicieni, oameni de specialitate, lideri politici, profesori universitari, specialiști din Ministerul de Externe.

*** Mirela Ioniță, director general la Administrația Străzilor, a estimat că asfaltarea propriu-zisă a gropilor de pe străzile Capitalei va începe între 15 și 20 martie, până atunci realizându-se o astupare provizorie.

"Am început activitatea de astupare a gropilor încă din luna februarie. Imediat ce zăpada ne-a permis acest lucru, am procedat la astuparea provizorie a acestor gropi (...), vom continua și în săptămâna aceasta, urmând ca de săptămâna viitoare să începem lucrările de asfaltare a gropilor și a tronsoanelor de drum, acolo unde situația o cere", a precizat ea în cadrul unui comandament convocat la sediul Primăriei Generale pentru a se stabili planul acțiunilor de salubritate, reparație a străzilor și protecție a mediului.

Primarul general, Gabriela Firea, a cerut ca lucrările de asfaltare să nu se realizeze în timpul zilei, ci noaptea sau în perioadele în care traficul nu este intens.

*** Premierul Sorin Grindeanu este invitatul dezbaterii politice "Ora prim-ministrului" organizată luni în plenul Camerei Deputaților. Dezbaterea, cu tema "Efectele guvernării netransparente — OUG nr. 6/2017, OUG nr. 9/2017", a fost solicitată de Grupul parlamentar al PNL.

OUG 6/2017 se referă la modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri privind realizarea investițiilor finanțate din fonduri publice iar OUG 9/2017 — măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene.

"Din nefericire, s-a trecut peste o decizie a Guvernului care transformă bugetul statului într-un buget pentru huzurul clientelei politice și credem că este obligatoriu în Parlament ca premierul Grindeanu să răspundă în fața parlamentarilor cu privire la acest arbitrariu care se stabilește în cheltuirea banului public prin cele două ordonanțe", motiva demersul președintele interimar al PNL, Raluca Turcan.

În opinia ei, aceste acte normative transformă autoritățile locale în "vasali ai PSD", deoarece 30 de miliarde de lei din bani publici pentru credite de angajament pot fi luați oricând fără plafon și fără sancțiune, ceea ce înseamnă "dependența autorităților locale de pixul și bună-voința ministrului Dezvoltării Regionale".

*** Simularea evaluării naționale pentru elevii claselor a VIII-a și cea a examenului de bacalaureat pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a vor începe luni cu proba scrisă la limba și literatura română, potrivit unui ordin aprobat de ministrul Educației.

Luni sunt programate atât proba scrisă la limba și literatura română pentru elevii claselor a VIII-a care susțin simularea evaluării naționale, cât și pentru cei din clasele a XI-a și a XII-a care susțin simularea examenului de bacalaureat.

Elevii aparținând minorităților naționale vor da marți proba la limba și literatura maternă atât pentru simularea evaluării naționale, cât și pentru simularea bacalaureatului.

Joi vor avea loc proba scrisă la matematică pentru simularea evaluării naționale și proba scrisă obligatorie a profilului pentru bacalaureat. Vineri va avea loc proba la alegere a profilului și specializării, care va fi susținută numai de elevii claselor a XII-a.

Potrivit calendarului, toate rezultatele vor fi afișate pe 31 martie.

Ordinul prevede că elevii claselor a VIII-a vor susține simularea la limba și literatura română, matematică și limba și literatura maternă.

Elevii claselor a XI-a vor susține simularea bacalaureatului la limba și literatura română, matematică, istorie și limba maternă.

Elevii din clasele a XII-a vor fi verificați la limba și literatura română, limba și literatura maternă, pentru elevii aparținând minorităților naționale, și probe la alegere din matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie, filosofie.

Rezultatele elevilor vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ și discutate individual cu aceștia.

*** Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție urmează să pronunțe, luni, prima decizie în dosarul "Gala Bute", în care fostul deputat Elena Udrea este acuzată, printre altele, de luare de mită și abuz în serviciu.

La ultimul termen, din 1 martie, procurorul de ședință a cerut pedepse cu executare spre maximum și în limitele prevăzute de lege pentru Elena Udrea, Ion Ariton, Rudel Obreja, Tudor Breazu și Ștefan Lungu. În schimb, pentru Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu și Marius Botoroagă, procurorii au cerut pedepse cu executare, dar reduse cu o treime, după ce aceștia și-au recunoscut vinovăția.

*** O nouă ediție a târgului de carte Kilipirim, unde sunt anunțate volume la prețuri speciale, are loc de miercuri până duminică la Unirea Shopping Center, Aripa Călărași.

Vizitatorii sunt așteptați cu cărți la doar un leu sau al căror preț a fost redus cu până la 80%. Sunt mii de titluri de la cele mai apreciate edituri autohtone — Humanitas, Curtea Veche, Polirom, Corint, Nemira, Trei, Aramis, Minerva, Prut, Herald, Niculescu, Vivaldi, Integral, Diana.

Accesul este gratuit, zilnic, între orele 10,00 — 22,00.

*** Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție reiau, joi, procesul torționarilor disidentului Gheorghe Ursu, după ce în februarie unul dintre inculpați, fostul ofițer de securitate Vasile Hodiș, a cerut termen pentru a-și angaja avocat.

La dosar a fost depusă o adeverință de la evidența populației în care se arată că George Homoșteanu, inculpat și el în acest caz, a decedat.

Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, a declarat că dosarul este foarte solid și că tatăl său a fost asasinat politic intenționat.

Pe 1 august 2016, George Homoșteanu, fost ministru de Interne, și Tudor Postelnicu, fost șef al Departamentului Securității Statului, au fost trimiși în judecată de procurorii militari pentru complicitate la săvârșirea de infracțiuni contra umanității în acest dosar.

De asemenea, au fost trimiși în judecată și foștii ofițeri de securitate Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș, cei care l-au torturat pe Gheorghe Ursu, aceștia fiind acuzați de infracțiuni contra umanității.

Inginerul Gheorghe Ursu a murit pe 17 noiembrie 1985, în arestul Miliției București, în urma bătăilor primite de la Marin Pîrvulescu și de la alți ofițeri de securitate.

Până acum, trei persoane au fost condamnate în acest caz: col. (r) Udor Stănică, pe atunci șeful Miliției din Capitală, col. (r) Mihai Creangă, adjunctul său, și Marin Clită, colegul de celulă al disidentului, fiecare primind câte 20 de ani de închisoare.

*** Sâmbătă, la ora 18,00, la Palatul Parlamentului, are loc o nouă ediție a Balului Vienez by JW Marriott. Din programul muzical fac parte Schonbrunn Festival Orchestra, soprana Jenifer Lary, baritonul Liviu Holender și Horia Brenciu & HB Orchestra.

Programul de dans va fi deschis de copiii de la Școala de Balet a Operei Naționale din București.

Evenimentul este organizat sub înaltele auspicii ale Primăriei Vienei și ale Ambasadei Austriei la București și are un scop caritabil — acela de a sprijini programele sociale derulate de organizațiile United Way Romania și SOS Satele Copiilor.

AGERPRES/(autor: Florin Marin, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…