PrigojinLeaks: Cum arată imperiul „Bucătarului lui Putin”

PrigojinLeaks: Cum arată imperiul „Bucătarului lui Putin”

Peste un milion de fișiere sustrase de un grup de hackeri anonim dezvăluie structura de afaceri a oligarhului rus Evgheni Prigojin, un sistem opac interconectat în care chiar și ospătarii sunt testați cu detectorul de minciuni la interviul de angajare.

Prigojin (dreapta) surprins în timpul unei discuții cu Putin FOTO Profimedia

În Rusia lui Putin există o corporație în care lucrează laolaltă mercenari acuzați de crime de război, juriști, huligani înarmați până în dinți, informaticieni cu experiență, politologi, ospătari etc. Această corporație se află în slujba lui Evgheni Prigojin (61 de ani), un fost pușcăriaș pe vremea Uniunii Sovietice care s-a făcut cunoscut cu porecla „Bucătarul lui Putin” și apoi ca general fără epoleți în războiul din Ucraina în calitate de șef al companiei militare private Wagner.

400 de companii „legate organic”

Imperiul lui Prigojin tocmai a fost expus de Dossier Center, un portal de investigații finanțat de fostul oligarh rus Mihail Hodorkovski, care și-a părăsit țara acum zece ani după alții zece petrecuți în arest din cauza unui conflict cu Vladimir Putin. Sub titlul „Cyber-armata lui Prigojin”, Dossier Center prezintă o analiză a peste un milion de documente obținute în septembrie 2022 de un grup de hackeri anonim de pe serverele unor companii ale lui Evgheni Prigojin.

Potrivit sursei citate, Prigojin își desfășoară afacerile și își promovează interesele prin intermediul unei constelații formate din 400 de societăți, reale sau fictive. Este o structură „infracțională” unică în felul ei care funcționează în jurul companiei-mamă Concord Group. Alte două companii importante din această structură sunt PMC Wagner, ai cărei mercenari operează pentru Kremlin în diverse teatre de operațiuni - Libia, Siria, Ucraina - și protejează dictatori africani în schimbul exploatării pe ascuns a unor resurse naturale, și Internet Research Agency, ai cărei troli caută să modeleze opinia publică și să influențeze alegeri, mai ales în străinătate, în sensul dorit de regimul Putin și mai nou de Evgheni Prigojin, văzut de ultranaționaliștii ruși drept un posibil viitor lider al țării lor.

În afară de mercenari și troli, Prigojin dispune de societăți de consultanță, inclusiv în domeniul politic, restaurante, hoteluri, o fabrică de ciocolată, o măcelărie, spălătorii auto etc. Multe dintre aceste societăți sunt de tip paravan, utilizate fără îndoială pentru ocolirea sancțiunilor internaționale.

Principala concluzie a anchetatorilor de la Dossier Center este că toate activitățile societăților lui Prigojin sunt „legate organic”.

Agenție de turism cu numele de familie al președintelui ucrainean

Angajații sunt angajați aproape după același model de interviu, care durează cel puțin două ore și include parcurgerea unui test cu detectorul de minciuni, chiar și pentru ospătari. Scopul: eliminarea candidaților dependenți de droguri, cu datorii, cu contacte cu mass-media indezirabilă sau cu forțele de ordine, dar mai ales a celor care ar putea avea o simpatie cât de mică pentru opoziție.

Odată ajuns în structură, un angajat poate fi plimbat de la un proiect la altul pentru diferite societăți. De exemplu, un trol poate lucra atât la manipulări de informații pe plan intern, cât și pe plan extern. Persoana care a comandat ieri mobilier pentru apartamentul fiicei lui Prigojin cumpără azi bilete de avion către Teheran pentru mama oligarhului rus. Fapt interesant, biletele sunt cumpărate printr-o agenție de turism numită Zelenski Corporate Travel Solutions, cu sediul la Moscova. A doua zi, aceeași persoană va fi nevoită să organizeze procesele de filtrare într-un lagăr de prizonieri de război sau să calculeze numărul de scânduri necesare pentru miile de sicrie destinate mercenarilor Wagner uciși în Ucraina. Salariul lunar al unui astfel de angajat este de 110.000 de ruble rusești (puțin peste 1.300 de euro).

Dossier Center a constatat că Daria Dughina, fiica ideologului ultranaționalist Aleksandr Dughin, a lucrat pentru Prigojin înainte de a fi ucisă într-un atentat cu bombă în august anul trecut.

Plăți pentru politicieni

În pofida vigilenței arătate de Prigojin în cazul candidaților la angajare, Dossier Center observă că documentele acestuia, inclusiv cele mai compromițătoare, sunt slab protejate. În plus, unii angajați din domenii sensibile nu au nicio reținere în a se expune, cum sunt mercenarii Wagner, care adoră să publice poze cu ei în teatrele de operațiuni și împărtășesc diferite informații personale pe rețelele de socializare. Alți angajați trimit pe canale necriptate liste cu plăți care indică acte susceptibile de corupție, printre care și remunerații pentru politicieni.

Un alt fapt interesant, parolele de e-mail - qwerty1488, putin1488 sau zadida1488 - ale unor angajați ai lui Prigojin arată în mod clar orientarea lor politică. Multe dintre parolele descoperite de Dossier Center conțin numărul 1488, un cod de recunoaștere folosit de neo-naziști și de adepții supremației albilor.

Evgheni Prigojin a refuzat să comenteze aceste dezvăluiri. De altfel, oligarhul rus s-a arătat mai interesat de războiul din Ucraina, manifestându-și intenția de a îngroșa rândurile Wagner cu încă 30.000 de combatanți până la jumătatea lunii mai.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”