Prima amputare chirurgicală, efectuată în urmă cu 31.000 de ani

Prima amputare chirurgicală, efectuată în urmă cu 31.000 de ani

Cea mai veche dovadă de amputare chirurgicală a fost descoperită într-o peşteră din Indonezia, acolo unde cercetătorii au găsit rămăşiţele unei persoane care a murit în urmă cu 31.000 de ani și care prezenta urmele unui picior amputat.

Într-o peşteră din Indonezia a fost descoperită cea mai veche dovadă de amputare chirurgicală

Descoperirea stabilește că originea acestei operații complicate este mai veche cu 24.000 de ani decât se credea inițial. Moartea persoanei nu a survenit în urma intervenției, amputarea având loc în copilărie. Creşterea şi vindecarea osului piciorului sugerează că şi-a revenit şi a mai trăit încă şase până la nouă ani, murind în jurul vârstei de 20 de ani.

Mormântul a fost excavat într-o peşteră numită Liang Tebo, în Kalimantan de Est.

Am îndepărtat cu mare grijă depozitele şi am înregistrat jumătatea inferioară a rămăşiţelor. Am putut vedea că piciorul stâng era absent, dar şi că fragmentele osoase rămase erau neobişnuite. Aşa că am fost entuziasmaţi de gama de posibilităţi, inclusiv o intervenţie chirurgicală, care a cauzat acest lucru", a declarat pentru BBC Tim Maloney, unul dintre cei trei cercetători care au găsit şi excavat mormântul.

Rămăşiţele au fost examinate și de doctorul Melandri Vlok: „O astfel de descoperire este un amestec de entuziasm şi tristeţe, pentru că acest lucru s-a întâmplat unei persoane. Această persoană, un copil, a experimentat atât de multă durere, chiar dacă a fost acum 31.000 de ani".

Amputaţiile necesită o cunoaştere cuprinzătoare a anatomiei umane şi a igienei chirurgicale, precum şi abilităţi tehnice considerabile, a declarat Charlotte Robertson, arheolog la Universitatea Durham.

„În zilele noastre, dacă te gândeşti la amputaţie în context occidental, este o operaţie foarte sigură. Persoanei i se administrează anestezie, se folosesc proceduri sterile, există un control al sângerării şi un management al durerii. Însă, în urmă cu 31.000 de ani, cineva efectuează o amputaţie pe această persoană şi are succes", a precizat Charlotte Robertson.

Maloney şi colegii săi fac cercetări pentru a afla ce instrumente chirurgicale din piatră ar fi putut fi folosite la acea vreme.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…