Prima jurnalistă care a anunțat izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial a murit la 105 ani

Prima jurnalistă care a anunțat izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial a murit la 105 ani

Clare Hollingworth, jurnalista din Marea Britanie care a anunțat prima știrea despre invazia Germaniei în Polonia, în august 1939, care a dus la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial, a decedat la Hong Kong, la vârsta de 105 ani, potrivit informațiilor oferite marți de familia sa, citate de DPA.

''Suntem întristați să anunțăm că, după o ilustră carieră ce s-a întins pe durata unui secol de știri, aclamata corespondentă de război Clare Hollingworth a decedat în seara aceasta în Hong Kong'', a scris familia sa într-un mesaj publicat pe Facebook adăugând că va fi ulterior publicată o declarație mai pe larg.

Hollingworth a făcut istorie cu descoperirea ei cu privire la faptul că Germania urma să invadeze Polonia și să înceapă al Doilea Război Mondial. Ea a aflat această informație istorică la doar o săptămână după ce se angajase în primul său post de jurnalist la cotidianul britanic Daily Telegraph. În vârstă de 27 de ani, Hollingworth a observat tancurile aliniate sub camuflaj la granița Germaniei cu Polonia, informează AFP. Ziua următoare, ea a văzut autovehiculele blindate trecând prin dreptul hotelului la care era cazată, în orașul polonez Katowice.

Hollingworth a realizat materiale de presă din diverse țări precum Polonia, Germania, Algeria, Israel, India, Vietnam și China, iar anul trecut a publicat o carte de memorii intitulată ''Of Fortunes and War: Clare Hollingworth, first of the female war correspondents''.

De asemenea, jurnalista britanică a fost prima care i-a luat interviu șahului Iranului și a transmis corespondențe de presă din Beijing, în timpul căderii președintelui Mao, mai arată DPA.

Hollingworth a fost membră a Clubului Corespondenților Străini (FCC) din Hong Kong. După aflarea veștii triste, Tara Joseph președinta FCC, i-a adus un omagiu spunând că jurnalista ''a fost o sursă de inspirație extraordinară și un membru de neprețuit al clubului".

Clare Hollingworth s-a născut în 1911 în Knighton, Marea Britanie și nu a avut copii.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...