Prima zi de consultări cu Iohannis: Susținere necondiționată de la PNL, invitație la curaj de la UDMR și propunerea câștigătoare a USR

Prima zi de consultări cu Iohannis: Susținere necondiționată de la PNL, invitație la curaj de la UDMR și propunerea câștigătoare a USR

Presedintele Klaus Iohannis a inceput, marti, seria consultarilor cu partidele la Palatul Cotroceni, pentru a stabili cum vor fi puse in practica rezultatele referendumului pentru justitie, scrie Ziare.com .

Ziua nu s-a incheiat cu mari concluzii. Doar cei de la USR au obtinut garantia clara de la Iohannis ca initiativa "Fara penali in functii publice" va fi inclusa in aceasta reforma constitutionala. UDMR a plusat cu propunerea ca toate ordonantele de urgenta sa fie interzise in Constitutie, cu exceptia cazurilor de razboi sau calamitate. In schimb, cei de la PNL nu au venit cu nicio idee, ci doar ca sa-l anunte pe Iohannis ca ii acorda sustinere neconditionata.

Seful statului a avut o interventie de presa inainte de a intra la consultari, in care le-a spus jurnalistilor ca vrea sa vada de la politicieni si ce au inteles din votul romanilor. Despre PSD si ALDE presedintele a sustinut ca si-au dat arama pe fata luni, cand Guvernul a emis o ordonanta de urgenta pentru modificarea legislatiei electorale si in Parlament cele doua partide au votat impreuna pentru a impiedica justitia sa afle adevarul in dosarul lui Calin Popescu Tariceanu.

Iohannis le-a transmis insa romanilor ca vor mai avea inca trei ocazii sa sanctioneze PSD: la alegerile prezidentiale, la cele locale si la cele parlamentare din 2020.

La referendumul pentru Justitie romanii au raspuns covarsitor cu "DA" - 6.459.383 vor interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie, in timp ce 6.477.865 vor ca Guvernul sa nu mai poata da ordonante de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare, iar dreptul de contestare la CCR sa revina si altor autoritati, nu doar Avocatului Poporului, ca pana acum.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria