Primăria Dărmănești a demolat noaptea trecută crucile românești din Cimitirul de la Valea Uzului

Primăria Dărmănești a demolat noaptea trecută crucile românești din Cimitirul de la Valea Uzului

Primarul orașului Dărmănești, Constantin Toma, a trimis noaptea trecută la Cimitirul Valea Uzului o echipă ca să demoleze crucile amplasate ilegal în 2019. Autoritățile din Dărmănești au pierdut toate procesele deschise, după ce au cheltuit fonduri publice și au ridicat cruci într-un cimitir care ține de altă localitate, relatează Ziarul de Bacău.

Autorizaţia de construire emisă de Primăria Dărmănești pentru „parcela românească” din cimitirul militar Valea Uzului a fost declarată ilegală de instanțele de judecată, care au decis demolarea celor 50 de cruci de beton construite cu fonduri guvernamentale.

În martie 2019, Consiliul Local Dărmăneşti a inclus printr-o hotărâre cimitirul militar din Valea Uzului în domeniul public al oraşului, după care, în aprilie a înfiinţat în mod arbitrar o parcelă românească în cimitirul aşezării depopulate Valea Uzului, situată la graniţa judeţelor Harghita şi Bacău.

„Operațiunea” a fost orchestrată în 2019 de conducerea ALDE Bacău, din care mare parte este înscrisă acum în Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și PNL.

Anterior deciziei autorităților din Dărmănești, cimitirul era îngrijit de comuna Sânmartin din Ţinutul Secuiesc, iar comunitatea maghiară îl considera un cimitir militar maghiar.

În data de 6 iunie 2019, mii de români au invadat cimitirul pentru a participa la sfinţirea parcelei şi monumentului românesc. Secuii prezenţi au încercat să împiedice acest lucru, formând un lanţ viu. Scandalul din acel moment, dar și alte manifestări ulterioare au fost o rampă de lansare pentru George Simion, copreședintele partidului extremist AUR.

Forțat de lege să pună în aplicare sentința judecătorească, primarul din Dărmănești, Constantin Toma, a început azi-noapte demolarea monumentelor ilegale. Operațiunea s-a finalizat până dimineață.

În Cimitirul Valea Uzului, se vor păstra doar steagurile Uniunii Europene și României. Monumentul construit va fi relocat în Dărmănești, iar crucile vor fi mutate în Cimitirul Eroilor din Bacău.

Sursa: Ziarul de Bacău



Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat