Primărița Barcelonei cere o mediere de către UE în criza dintre Madrid și executivul catalan

Primărița Barcelonei cere o mediere de către UE în criza dintre Madrid și executivul catalan

Primărița Barcelonei, Ada Colau, a făcut apel joi la Uniunea Europeană (UE) să întreprindă un rol de mediator în criza dintre Madrid și executivul catalan, care dorește să organizeze duminică un referendum privind independența regiunii spaniole Catalonia, relatează AFP.

''Față de gravitatea situației, este de datoria mea, în calitate de primăriță a capitalei catalane, Barcelona, să fac apel la Comisia Europeană să deschidă un spațiu de mediere între guvernele spaniol și catalan, în scopul găsirii unei soluții diplomatice'', a declarat dna Colau într-un articol publicat de cotidianul britanic The Guardian.

În opinia primăriței Barcelonei, este necesară ''apărarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor Cataloniei în fața valului de represiune din partea statului spaniol''. Departe de a fi ''un diferend instituțional'', problema independenței catalane a devenit un conflict social și politic'', este de părere dna Colau.

Ada Colau, care se opune independenței Cataloniei și are o atitudine critică față de ''acțiunea unilaterală'' a executivului regional, acuză totodată ''guvernul intransigent'' al premierului spaniol Mariano Rajoy că este responsabil de ''degradarea situației''.

''Libertățile și drepturile fundamentale sunt puse în pericol de amenințările cu arestarea a 700 de primari, închiderea unor site-uri și a unor organizații ale societății civile, și de arestările unor membri de rang înalt ai guvernului catalan'', a mai spus primărița.

Autoritățile catalane sunt hotărâte să organizeze duminică un referendum privind independența Cataloniei, referendum declarat ilegal de justiția spaniolă. Guvernul central este decis să-l interzică, chiar dacă aceasta înseamnă blocarea accesului în secțiile de votare de către forțele de ordine.

Comisia Europeană a reiterat în ultimele săptămâni că Bruxellesul consideră subiectul drept o problemă de politică internă a Spaniei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…