Primarul din Jilava, Adrian Mladin, trimis în judecată

Primarul din Jilava, Adrian Mladin, trimis în judecată

Primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, a fost trimis în judecată luni de DNA, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, spălare de bani și fals în declarații.

Adrian Mladin se află în arest preventiv din 16 iunie.

În același dosar a fost trimis în judecată Marian Constantin, administratorul unei societăți comerciale, pentru dare de mită, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Primarul reales din Jilava are la activ o condamnare de 7 ani închisoare pentru corupție, primită într-un alt dosar, însă decizia nu este definitivă. El a mai fost arestat preventiv, în perioada noiembrie 2011 — ianuarie 2012, când a fost ales primar al comunei.

Mladin i-a denunțat în alte dosare pe fostul ministru Cristian David și pe fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, Tomiță Neagu.

Potrivit unui comunicat al DNA, în aprilie 2010, Adrian Mladin s-a înțeles cu Marian Constantin și cu o altă persoană ca aceștia din urmă să înființeze o societate în scopul de a obține contracte publice de la Primăria Jilava.

Procurorii au constatat că, la scurt timp de la înființarea societății al cărei asociat cu o cotă majoritară de participare era Marian Constantin, în iunie 2010, la nivelul comunei Jilava a fost inițiată licitația publică în vederea încheierii acordului cadru denumit "Lucrări de construcții civile — reparații și reabilitare construcții existente și execuție construcții noi", cu o valoare estimată de 9,5 milioane de euro. Acordul-cadru prevedea încheierea, în următorii patru ani, a mai multor contracte subsecvente cu societatea câștigătoare pentru 18 obiective de investiții de interes local la nivelul comunei Jilava.

"Cum societatea nou înființată nu putea să îndeplinească criteriile de selecție stabilite de autoritatea contractantă pentru un acord-cadru de asemenea anvergură, Adrian Mladin a făcut demersuri astfel încât să fie formată o asociere cu alte firme, al cărei lider să fie însă firma nou înființată. În urma licitației organizate a fost declarată câștigătoare asocierea de firme unde lider era societatea lui Constantin Marian. Ulterior, în baza acordului-cadru, în perioada 2010 — 2011, între comuna Jilava prin primar Mladin și asocierea de firme reprezentată de Constantin s-au încheiat patru contracte subsecvente acordului-cadru, în valoare de 3.271.607 lei, 2.593.258 lei, 1.454.654 lei și 1.087.914 lei", susțin procurorii.

DNA menționează că, în ianuarie 2011, s-a desfășurat și procedura de achiziție publică, prin modalitatea cerere de ofertă, pentru încheierea unui acord-cadru de lucrări de arhitectură peisagistică în comuna Jilava, în valoare estimată de 3 milioane de euro.

"Singurul participant la licitație a fost societatea reprezentată de Constantin, societate ce a fost declarată câștigătoare, deși nu îndeplinea nici una din cerințele minime de calificare prevăzute în documentația de atribuire. Ulterior, în baza acordului-cadru, în cursul anului 2011, între comuna Jilava, prin primar Adrian Mladin, și firmă, prin Marian Constantin, s-au încheiat patru contracte subsecvente acordului-cadru, în valoare de 67.352 lei, 1.112.569 lei, 1.593.932 lei și 962.184 lei", au reținut anchetatorii.

Conform DNA, toate activitățile privind semnarea documentației din partea comunei Jilava cu ocazia procedurilor de achiziție publică, încheierea celor două acorduri-cadru, încheierea și executarea celor opt contracte subsecvente, cât și aprobarea și achitarea sumelor aferente acestora către societatea lui Marian Constantin s-au făcut de către Adrian Mladin, în calitatea acestuia de funcționar public, în temeiul atribuțiilor și prerogativelor funcției de primar al comunei Jilava.

În schimb, Adrian Mladin a primit, conform procurorilor, mită în bani și în bunuri de lux, toate în cuantum de peste 5 milioane lei: peste 1,3 milioane lei, în numerar, în perioada 30 noiembrie 2010 — 16 decembrie 2011, de la ATM-uri din conturile bancare ale societății câștigătoare (corespunzătoare celor 556 de retrageri); 385.500 lei, ridicată de la ghișeul băncii în numerar de către Marian Constantin și dată ulterior direct primarului, în perioada 26 noiembrie 2010 — 9 decembrie 2011; peste 29.000 lei reprezentând plățile efectuate de Mladin prin POS din conturile societății; peste 3,3 milioane lei, reprezentând bunurile de lux achiziționate în perioada noiembrie 2010 — martie 2012 de către societate și destinate construirii, amenajării și utilării imobilului lui Mladin situat în comuna Jilava.

Cea mai mare parte a sumelor primite de Mladin Adrian drept mită (cu excepția plăților prin POS) au fost destinate construirii, amenajării și utilării, în perioada noiembrie 2010 — martie 2012, a imobilului său din Jilava.

"După edificarea, amenajarea și utilarea imobilului, inculpatul Mladin a încheiat un contract de vânzare-cumpărare prin care a simulat că l-a vândut unei persoane din familie, cu suma declarată de 150.000 de euro. În realitate, cumpărătorul nu a plătit nicio sumă de bani, contractul fiind fictiv și încheiat în scopul ascunderii originii ilicite a bunului edificat pe numele lui Adrian Mladin. În 2012, împotriva societății administrate de Marian Constantin s-a formulat o cerere de intrare în insolvență. În aceste condiții, Marian Constantin a întocmit mai multe înscrisuri în fals pentru a justifica retragerile de numerar și bunurile ce reprezintă obiectul infracțiunilor de luare și dare de mită. Astfel, Marian Constantin a întocmit convențiile datate 16.04.2013 și 15.05.2013 și mai multe facturi fiscale, toate înscrisuri sub semnătură privată cu caracter fals", se mai arată în comunicat.

În cauză, s-a dispus sechestru asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin lui Adrian Mladin și Marian Constantin.

Dosarul se va judeca la Tribunalul București.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Zvon...

3 „Am fantasme sexuale cu ea. Îți vine s-o iei și s-o pui acolo pe masă!"

4 S-ar putea să nu mintă! / Dragnea spune că Ordonanța 13 a fost ideea lui Marian Neacşu și a lui Marcel Ciolacu

5 Așa o fi?