Primarul din Melitopol: Ocupanţii ruşi abandonează majoritatea punctelor de control din district de teama unui atac al ucrainenilor

Primarul din Melitopol: Ocupanţii ruşi abandonează majoritatea punctelor de control din district de teama unui atac al ucrainenilor

„Ocupanţii au abandonat aproape toate punctele de control din districtul Melitopol. Soldaţii ucraineni eroici fac tot ce le stă în putinţă pentru a elibera oraşele şi satele noastre de ruscişti [o referire a ucraienilor la soldaţii ruşi, combinând cuvintele „ruşi” şi „fascişti” ].

Ocupanţii ruşi au blocat serviciile ucrainene de telefonie mobilă şi de internet în Melitopol”.

Fedorov a adăugat că Melitopolul va fi eliberat în următoarele luni. Potrivit acestuia, eliberarea teritoriilor ocupate temporar din regiunea Zaporojie este una dintre cele mai mari priorităţi ale Ucrainei în acest moment.

Ocupanţii ruşi au întrerupt serviciul de telefonie mobilă ucraineană în teritoriile ocupate ale regiunilor Herson şi Zaporojie. O cartelă SIM rusă poate fi achiziţionată numai dacă clientul are un paşaport rusesc valabil.

Partizanii ucraineni din zonele ocupate ale ţării îşi intensifică atacurile şi eforturile de sabotaj asupra forţelor ruseşti şi a colaboratorilor lor locali, iar eforturile de organizare par să se extindă, scrie Te Guardian.

Şase poliţişti de frontieră ruşi ar fi fost ucişi săptămâna trecută când poziţia lor a fost atacată în apropierea punctului de control de frontieră Zernovo, în nordul Ucrainei. Două zile mai târziu, o explozie a avut loc în apropiere de biroul lui Evgheni Balitski, un oficial ucrainean pro-Kremlin din Melitopol.

Creşterea numărului atacurilor efectuate de partizani, în special în sudul ţării, în jurul oraşului Herson, vine în urma avertismentelor de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, conform cărora orice zonă aflată sub ocupaţie ar putea cunoaşte apariţia războiului de gherilă.

Unii analişti cred că dovezilie arată că activitatea partizanilor din Ucraina se intensifică. Printre aceştia se numără Aleksander Motil, istoric şi expert în Ucraina la Universitatea Rutgers.

Scriind săptămâna trecută pentru site-ul 1945, axat pe apărare, Motil a remarcat: „Am adunat datele de pe site-urile ucrainene care i-au identificat în mod explicit pe autorii acestor acţiuni ca fiind partizani”.

Forţele ucrainene de partizani au început să fie antrenate după intervenţia Rusiei din 2014, dar au devenit parte a structurilor de stat ale Ucrainei în vara anului trecut, potrivit lui Serhii Kuzan, şeful Centrului ucrainean pentru securitate şi cooperare, un think tank ucrainean specializat în analize militare.

Forţele partizane, alături de armata teritorială ucraineană, au făcut parte din noile măsuri de autoapărare introduse în întreaga ţară, a declarat Kuzan.

În timp ce mii de oameni s-au alăturat armatei teritoriale, alte sute s-au oferit, de asemenea, voluntari pentru a fi antrenaţi ca partizani ucraineni, a spus Kuzan. Ambele forţe sunt alcătuite din oameni dintr-o anumită regiune.

Forţele de partizani ucraineni au fost antrenate pentru a fi o mişcare de rezistenţă clandestină în cazul în care regiunea lor ar fi fost ocupată, a arătat Kuzan. Sarcina lor este de a construi reţele de informatori, de a lansa campanii de informare împotriva ocupanţilor, de a transmite informaţii autorităţilor ucrainene şi de a ucide colaboratorii politici de nivel înalt şi comandanţii ocupanţi, a precizat Kuzan.

Partizanii ucraineni au fost conduşi şi instruiţi de forţele speciale ucrainene, care erau responsabile pentru realizarea actelor de subversiune la nivel înalt, a declarat Kuzan.

Armata Ucrainei a atacat poziţiile ruşilor din sudul ţării

În timp ce situaţia din estul Ucrainei rămâne în mare parte neschimbată, armata ucraineană a anunţat marţi dimineaţa că a întreprins în timpul nopţii câteva atacuri aeriene asupra poziţiilor ruse în sudul ţării.

"Elicoptere ucrainene au lovit grupuri mari de forţe inamice în regiunea Herson, iar avioane - depozite de muniţii în regiunea Mikolaiv (Nikolaev)", a anunţat marţi statul major al forţelor armate ucrainene.

Până acum, Ucraina şi-a folosit propriile forţe aeriene foarte rar în război, din cauza superiorităţii în aer a Rusiei.

După ce Ucraina a recucerit câteva sate de-a lungul frontierei dintre regiunile Mikolaiv şi Herson la Marea Neagră, o contraofensivă rusă în direcţia Lozove şi Bila Krînîţea (din Herson) a fost lipsită de succes, în pofida susţinerii acesteia cu lovituri de artilerie şi ale forţelor aeriene, potrivit raportului de marţi citat de DPA .

Pe frontul de est, situaţia rămâne în mare parte neschimbată pentru forţele ucrainene, în condiţiile în care trupele ruse care luptă alături de forţele separatiste proruse în estul Ucrainei par a fi pe punctul de a cuceri oraşul Sviatohirsk (Sviatogorsk) din regiunea Doneţk.

"Sviatogorsk este practic eliberat. Iar curăţarea este în curs", a declarat luni seara, pentru televiziunea rusă, liderul separatist al aşa-zisei Republici Populare Doneţk, Denis Puşilin.

„Este, desigur, posibil ca forţele speciale ucrainene să fi fost implicate în unele dintre aceste acţiuni; este, de asemenea, probabil ca datele să fie incomplete, în măsura în care unele acţiuni nu au fost, probabil, raportate”.

„Chiar şi aşa, numărul acţiunilor de gherilă este impresionant şi indică o tendinţă spre o activitate tot mai mare a partizanilor.”

Atacul din Melitopol a avut loc la doar câteva zile după ce s-a raportat o tentativă de asasinat asupra lui Andrii Şevciuk, autoproclamat primar al oraşului Enerhodar, în regiunea Zaporijia, care a fost grav rănit într-o explozie.

În alte incidente, liniile de cale ferată din zonele ocupate de Rusia au fost avariate, în altele au circulat pliante care ameninţau trupele ruseşti şi colaboratorii.

Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank american, a sugerat că autorităţile ruse din regiunea Lugansk – care a fost scena celor mai grele lupte recente – se pregătesc pentru o creştere a atacurilor partizanilor din zonă.

„Autorităţile ruse anticipează probabil presiunea partizanilor ucraineni în Lugansk”, a sugerat acesta în actualizarea sa din 1 iunie privind luptele.

„Direcţia principală de informaţii ucrainene (GUR) a anunţat la 1 iunie lansarea proiectului „partizanilor din Lugansk” pentru a galvaniza rezistenţa la încercările ruseşti de a consolida controlul asupra regiunii Lugansk.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…