Primarul unei comune din Ungaria face plinul mașinilor instituției în România. „Sărăcia te face creativ”

Primarul unei comune din Ungaria face plinul mașinilor instituției în România. „Sărăcia te face creativ”

Şoferii din localităţile de graniţă din Ungaria îşi fac plinul la combustibil în România, datorită preţurilor mai mici din țara noastră, iar fenomenul „turismului de shopping” se extinde şi la produse alimentare de bază.

Soferii din Ungaria vin sa alimenteze la benzinării din România.

Potrivit datelor de la Holtankoljak.hu, site utilitar similar cu monitorulpreturilor.ro, luni, în localitatea maghiară Biharkeresztes, staţiile Mol vindeau benzina cu 626 forinţi pe litru (adică 7,80 lei conform conversiei la BNR) și motorina cu 690 forinţi pe litru (8,59 lei).

Asta în timp ce în localitatea Borş, la doar 7,7 kilometri, aceeaşi companie vinde benzina cu 6,56 lei litrul, iar motorina cu 7,69 lei. Şi poţi alimenta chiar mai ieftin, căci la benzinăriile Petrom benzina se vinde cu 6,5 lei litrul iar motorina cu 7,63 litrul în timp ce Lukoil are preţuri şi mai mici la pompe: benzina costă 6,48 lei litrul iar motorina 7,62 lei.

„Şoferii preferă să facă câţiva kilometri în plus până în România"

Dacă anul trecut românii şi alţi vecini ai Ungariei fugeau să cumpere benzină la benzinăriile ungare pentru a profita de preţurile plafonate de acolo, acum situaţia este exact invers. Locuitorii din satele ungureşti de frontieră fac naveta periodic, de câteva săptămâni, pentru a-şi alimenta maşinile.

În satul Kübekháza (judeţul Csongrád), lângă județul Timiș, până şi Primăria îşi alimentează maşinile în benzinării din România. Primarul independent dr Molnár Róbert susţine că o face ca să economisească, pentru că „sărăcia te face creativ”, după cum a relatat site-ul de știri Blikk.hu .

Molnar Robert (stanga) şi primarul comunei româneşti Beba Veche, Ioan Bohăncanu, sunt amici vechi.

Molnar Robert (stanga) şi primarul comunei româneşti Beba Veche, Ioan Bohăncanu, sunt amici vechi.

Edilul susţine că la un plin de combustibil făcut în România face o economie și de 5.000 – 6.000 forinți, astfel că până și microbuzul Primăriei, folosit pentru cazuri sociale, pentru împărțirea mâncării pentru nevoiași, este alimentat deja în România, iar când se va goli şi rezervorul autoturismului oficial al Primăriei, va face la fel, a spus Molnár.

Litrul de benzină e peste 600 forinţi aici, iar motorina a ajuns la 700 forinţi. Şoferii preferă să facă câţiva kilometri în plus până la MOL-ul din România”, a explicat dr Molnár.

Edilul din Ungaria este la curent cu preţurile din România, fiind amic vechi cu primarul comunei Beba Veche, Ioan Bohăncanu, cu care a avut numeroase proiecte transfrontaliere.

„Preţurile au crescut şi în România, dar nu aşa mult, ca la noi. Salariile sunt catastrofale, iar prețurile depășesc nivelurile vest-europene. Nu știu unde s-a greşit”, a spus Molnár.

Edilul mai spune că, la fel ca mulţi maghiari din zona de graniţă, până şi aprovizionarea pentru acasă (brânzeturi, carne, smântână, conserve, paste) o face tot în România, economisind astfel între 20-30.000 forinţi.

Sunt primar de 20 ani, dar într-o astfel de situaţie disperată nu a fost satul. Bugetul va fi catastrofal, subvenţii minime, nu ştim ce va fi, cresc tensiunile sociale, trebuie să ţinem de fiecare bănuţ. Sărăcia te face creativ, iar dacă putem economisi trecând graniţa, aşa facem”, a mai afirmat primarul din Kübekháza, citat de ziarul maghiar.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...