Primele secţii de votare s-au deschis pe coasta de est a SUA, în alegeri hotărâtoare pentru Donald Trump

Primele secţii de votare s-au deschis pe coasta de est a SUA, în alegeri hotărâtoare pentru Donald Trump

Primele secţii de votare s-au deschis marţi pe coasta de est a SUA, pentru alegeri legislative şi locale care constituie un prim test la urne în timpul preşedinţiei lui Donald Trump şi vor fi hotărâtoare pentru sfârşitul mandatului său, informează AFP.

Începând cu orele 06:00 (11:00 GMT), alegătorii pot vota în mai multe state de pe coasta de est - Connecticut, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York, Virginia - precum şi în Kentucky, în centru. Dacă republicanii îşi vor pierde majoritatea în Congresul american, programul lui Donald Trump va fi profund afectat.

În joc sunt 435 de locuri în Camera Reprezentanţilor, precum şi o treime în Senat (35 de locuri), 36 de posturi de guvernatori şi o multitudine de scrutinuri locale.

Este prima ocazie pentru americani de a vota după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din 2016, în urma unei campanii care, în ultimele săptămâni, s-a derulat într-un context extrem de tensionat. Ţara a fost îndoliată de cel mai sângeros atentat antisemit din istoria SUA, soldat cu 11 morţi, la Pittsburgh, şi zguduită de trimiterea de colete-capcană către înalte oficialităţi democrate.

Democraţii sunt daţi favoriţi pentru câştigarea majorităţii în Camera Reprezentanţilor, în timp ce republicanii par hotărâţi în a-şi menţine, sau chiar a-şi consolida, majoritatea actuală în Senat (51 contra 49 de locuri). Însă, pentru cele două camere în Congres, o mare incertitudine planează în ceea ce priveşte deznodământul scrutinului, cu mai multe "dueluri" potenţial decisive, până la ultimul moment foarte strânse în sondaje în ceea ce priveşte desemnarea câştigătorilor.

Aceste alegeri de la mijlocul mandatului sunt în mod tradiţional defavorabile partidului aflat la Casa Albă. Donald Trump a subliniat acest lucru în repetate rânduri în ultimele zile, atenţionându-i pe susţinătorii săi că scrutinul va fi un veritabil referendum asupra preşedinţiei sale. El s-a implicat fără rezerve în campanie, brăzdând America în lung şi în lat la bordul avionului prezidenţial, pentru a susţine mitinguri în faţa miilor de susţinători entuziaşti, cu un mesaj axat pe sănătatea economică a SUA şi lupta împotriva imigraţiei clandestine.

Participarea se anunţă în creştere netă, în nişte alegeri care nu motivează de obicei mari segmente de populaţie şi în care mobilizarea unei tabere sau alta va fi un factor-cheie.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria