Primele trenuri cu soldați ruși au sosit în Belarus

Primele trenuri cu soldați ruși au sosit în Belarus

Primii soldaţi ruşi din noul „grup militar” comun dintre Moscova şi Minsk au sosit în Belarus, au anunţat sâmbătă autorităţile de la Minsk, după anunţul făcut în această săptămână privind crearea acestei forţe menite să apere graniţele ţării împotriva unei ameninţări ucrainene, informează AFP.

„Primele trenuri de soldaţi ruşi care fac parte din grupul militar regional au sosit în Belarus”, a declarat Ministerul Apărării belarus într-un comunicat, fără a preciza numărul de militari ruşi desfăşuraţi în acest cadru.

Ministerul a publicat imagini cu trenuri şi camioane militare, precum şi cu soldaţi ruşi întâmpinaţi cu pâine şi sare de femei în costum popular, o tradiţie a ospitalităţii slave, notează AFP.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a acuzat luni Polonia, Lituania şi Ucraina că pregătesc atacuri „teroriste” şi o „răscoală” în Belarus şi a anunţat desfăşurarea acestui grup militar regional.

Belarus asigură că această forţă este doar defensivă şi urmăreşte să-şi securizeze graniţa, într-un moment în care Minskul acuză Kievul că pregăteşte o ofensivă, stârnind temeri cu privire la intervenţia sa directă în conflictul din Ucraina.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat marţi Moscova că doreşte „atragerea Belarusului în război” şi a cerut de la G7 o misiune internaţională de observare la graniţa dintre Ucraina şi Belarus.

Belarus, aliat al Rusiei în conflictul ei cu Ucraina, şi-a pus deja la dispoziţie teritoriul pentru armata rusă pentru ofensiva ei împotriva Ucrainei, dar armata belarusă nu participă până acum la luptele de pe teritoriul ucrainean.

Intrarea forţelor Belarusului pe teritoriul vecinului său ar marca o nouă escaladare a conflictului din Ucraina.

Dar Minskul asigură că nu intenţionează să-şi trimită armata, ca dimensiune mult mai mică faţă de cea a Moscovei, să lupte în Ucraina alături de ruşi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro