Primul avion cu turiști ruși a aterizat în Turcia după luni de criză diplomatică

Primul avion cu turiști ruși a aterizat în Turcia după luni de criză diplomatică

Un avion care transporta turiști ruși a aterizat sâmbătă la Antalya, stațiune balneară în sudul Turciei, pentru prima oară după opt luni de criză diplomatică între Moscova și Ankara, informează AFP, citând o sursă aeroportuară locală.

Aparatul companiei Rossiya Airlines, venind de la Moscova cu 189 de pasageri la bord, a aterizat pe aeroportul internațional din Antalya la ora 07:30 GMT, la zece zile după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat ridicarea sancțiunilor împotriva Turciei în domeniul turistic și "normalizarea" relațiilor comerciale între cele două țări.

Disputa dintre Moscova și Ankara, care au poziții divergente cu privire la conflictul din Siria, a fost provocată de doborârea la sfârșitul lunii noiembrie a unui bombardier rusesc de către avioane de vânătoare F-16 turcești la frontiera cu Siria.

Ca represalii, Moscova adoptase măsuri de retorsiune împotriva Ankarei, impunând între altele un embargo asupra importului de fructe și legume turcești și interdicția pentru întreprinzătorii ruși de a angaja lucrători turci.

Rusia restabilise de asemenea la 1 ianuarie vizele pentru turci, interzisese zborurile charter spre Turcia și vânzarea de călătorii spre această țară prin agențiile de turism rusești, dând o lovitură dură sectorului de turism turcesc.

La 30 iunie, Vladimir Putin a revenit asupra acestei decizii, autorizând oficial din nou vânzarea de către tur-operatorii ruși a călătoriilor spre Turcia, după ce primise — potrivit Moscovei — un mesaj de scuze din partea omologului său turc Recep Tayyip Erdogan.

De atunci, cele două țări au convenit să-și intensifice contactele militare, inclusiv cu privire la Siria, unde Rusia îl susține militar pe președintele Bashar al-Assad, în timp ce Turcia încurajează înlăturarea acestuia, sprijinind activ grupuri rebele.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante