Primul pas ca alegerile prezidențiale să aibă loc la începutul lunii septembrie a fost făcut

Primul pas ca alegerile prezidențiale să aibă loc la începutul lunii septembrie a fost făcut

UPDATE: Comisia juridică a Senatului a acordat, luni, raport favorabil proiectului de lege al UDMR, prin care se propune modificarea datei alegerilor preşedintelui României. A fost aprobat inclusiv amendamentul senatoarei PSD Laura Moagher, care permite ca alegerile prezidențiale să fie organizate la începutul lunii septembrie, relatează Agerpres.

Proiectul va fi dezbătut și votat în plenul Senatului, iar apoi va merge la Camera Deputaților.

Știrea inițială: Senatoarea PSD Laura Moagher a depus luni un amendament la legea privind alegerea președintelui care ar permite ca alegerile prezidențiale să aibă loc la începutul lunii septembrie, potrivit informațiilor G4Media. Propunerea senatoarei PSD respectă anunțul făcut de Marcel Ciolacu săptămâna trecută, când liderul PSD a spus într-o conferință de presă comună cu Nicolae Ciucă, șeful PNL, că vrea ca prezidențialele să aibă loc la începutul lunii septembrie.

Potrivit legii în vigoare, alegerile prezidențiale au loc în luna anterioară lunii în care ajunge la termen mandatul de președinte. Al doilea mandat al președintelui Iohannis ajunge la termen pe data de 21 decembrie, deci alegerile ar trebui organizate în luna noiembrie, potrivit legii în vigoare.

UDMR a propus, printr-un proiect depus la Parlament la finalul lunii decembrie 2023, ca alegerile prezidențiale să aibă loc cu cel mult 90 de zile anterior datei în care ajunge la termen mandatul de președinte. Data la care se termină mandatul președintelui Iohannis este 20 decembrie, ceea ce înseamnă că, potrivit proiectului UDMR, alegerile prezidentiale ar putea fi organizate începând cu 20 septembrie.

Amendamentul depus de senatoarea PSD Laura Moagher împinge și mai devreme data, până la începutul lunii septembrie.

România are în 2024 toate alegerile posibile: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Coaliția PSD-PNL a decis să comaseze alegerile pentru Parlamentul European cu alegerile locale în 9 iunie.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat