Primul submarinul nuclear sovietic, transportat pe străzile din Rusia. Va fi transformat în muzeu FOTO VIDEO

Primul submarinul nuclear sovietic, transportat pe străzile din Rusia. Va fi transformat în muzeu FOTO VIDEO

Construit în anul 1957, K-3 Leninski Komsomol a fost primul submarin nuclear al Uniunii Sovietice și urmează să fie expus ca o navă muzeu în orașul Kronstadt, lângă Sankt Petersburg, relatează The Sun .

Submarinul nuclear va fi expus în orașul Kronstadt FOTO Profimedia

Submarinul, care are o lungime de 107 m, a fost văzut, miercuri, pe străzile Rusiei în drumul său către locul unde urmează să fie asamblat cu pupa și transformat în navă muzeu.

Proiectul este în lucru de ani de zile la șantierul naval Nerpa.

Cu carena reparată și părțile radioactive ale reactoarelor scoase, nava este gata să ia forma unui muzeu pentru vizitatorii care vor să o vadă de aproape.

K-3 a fost construit în Molotovsk și a fost lansat la apă pentru prima dată în anul 1957.

În anul 1958, submarinul a intrat în serviciu și a navigat către Zapadnaya List din Peninsula Kola, din nord-vestul Rusiei.

În luna iunie a anului 1962, a devenit prima navă sovietică care a ajuns la Polul Nord. Fiindcă a realizat misiunea, submarinul a primit numele de Leninski Komsomol.

Propulsat de două reactoare, vasul, al treilea submarin nuclear din lume, a devenit un simbol al capacităților de război ale Uniunii Sovietice.

Căpitanul „Balenei”, Lev Mihailovici Zhiltov, a primit titlul de Erou al Uniunii Sovietice pentru misiune, cel mai important titlu din URSS.

În vara anului 1967, K-3 a primit misiunea de a urmări un submarin american cu rachete balistice. Însă, un dezastru a avut loc câteva luni mai târziu când 39 de membri ai echipajului au murit la bord, după ce a izbucnit un incendiu în sistemul hidraulic al submarinului în timp ce vasul naviga în Marea Norvegiei.

În loc să pulverizeze apă, un gaz de tip dioxid de carbon a umplut primul și al doilea compartiment, ucigând zeci de membri ai echipajului.

Au fost acordate premii pentru echipaj după tragedie, inclusiv șapte nominalizări pentru Eroul Uniunii Sovietice

Însă, în urma unei anchete s-a descoperit o brichetă în compartimentul torpilelor și s-a constatat că poziția corpului unui marinar este suspectă. Astfel, au stabilit că fumatul marinarului a declanșat incendiul.

La patru zile după tragedie, K-3 s-a întors la bază.

Nava a fost scoasă oficial din serviciu în anul 1988, după ce a servit Uniunea Sovietică timp de trei decenii și a fost mutată la șantierul naval Nerpa în anul 2005.

După ani de restaurare, se așteaptă ca vizitatorii să poată păși în interiorul navei la Muzeul Gloriei Marinei din orașul Kronstadt, lângă Sankt Petersburg până în anul 2023.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”