Principalele promisiuni de campanie ale lui Erdogan, care i-au adus voturile majorității

Principalele promisiuni de campanie ale lui Erdogan, care i-au adus voturile majorității

Ce i-a adus victoria actualului președinte al statului turc?

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Foto: Getty Images

Pe 28 mai 2023, în Turcia a avut loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale la care au participat actualul președinte al Turciei, un reprezentant al coaliției de guvernământ de dreapta Alianța Republicană, Recep Tayyip Erdogan (care a primit 51,91% din voturi după cum arată numărătoarea oficială a 99,99% din voturi) și liderul Partidului Republican Popular de centru-stânga , care face parte din Alianța Populară de opoziție, Kemal Kılıçdaroglu (48,09%). Ce i-a adus însă victoria actualului președinte al statului turc?

În programul său „Pași corecți pentru secolul Turciei: Declarația electorală 2023” șeful statului turc subliniază că sub conducerea sa, țara va continua să consolideze forma de guvernare prezidențială (sub Erdogan, în 2017, în țară a avut loc un referendum constituțional, în urma căruia forma prezidențială de guvernare a înlocuit-o pe cea parlamentară, iar puterile președintelui au fost extinse). Recep Tayyip Erdogan intenționează să organizeze un referendum pentru adoptarea unei noi constituții care să reflecte „voința întregului popor turc” și să protejeze și să îmbrățișeze toți cetățenii „indiferent de rasă, religie, sectă, limbă, culoare și cultură”.

De asemenea, Erdogan a promis că va face față rapid consecințelor cutremurului devastator care a avut loc în sud-estul Turciei pe 6 februarie și a luat viața a peste 50 de mii de oameni. Se presupune că în provinciile afectate de elementele naturale vor fi construite 650 de mii de case noi. În același timp, aproximativ jumătate - 319 mii - dintre ele sunt planificate a fi puse în funcțiune în cursul acestui an. Erdogan promite, de asemenea, că va crește „rezistența tuturor orașelor” la dezastrele naturale.

Președintele în exercițiu a acordat o atenție considerabilă economiei în programul său electoral. El a promis să realizeze o reducere a ratei inflației (în 2022 a fost de peste 64%) și să crească nivelul de bunăstare a cetățenilor prin indexarea salariilor peste rata inflației. Erdogan își propune să mențină o rată anuală de creștere economică de 5,5% și să atingă un PIB al țării de 1,5 trilioane de dolari până în 2028 (în 2022, conform Institutului de Statistică din Turcia, PIB-ul se ridica la 905 miliarde de dolari, creșterea PIB-ului - 5,6%). PIB-ul pe cap de locuitor este planificat să crească la 16.000 USD (în 2022 - 10.655 USD). Actualul președinte promite să realizeze o reducere a ratei șomajului la 7% (în 2022 - 10,4%), creând până la 6 milioane de noi locuri de muncă în 5 ani. În special, autoritățile doresc să crească rata de ocupare a femeilor în economie la 35% (în prezent e de 28%), oferind oportunități de program de lucru flexibil.

De asemenea, este planificată creșterea volumului exporturilor de la 254,2 miliarde USD la cel puțin 400 miliarde USD până în 2028 (în special, exportul de produse militare de la 4,4 miliarde USD la 15 miliarde USD). Erdogan intenționează să atragă până la 90 de milioane de turiști anual (în 2022 - 44,56 milioane) și să crească veniturile din sectorul turismului la 100 de miliarde de dolari pe an (în 2022 - 46 de miliarde de dolari).

Unul dintre subiectele importante ale promisiunilor electorale ale lui Erdogan este reducerea dependenței Turciei de importurile de energie de la 71% la 56% până în 2028. Acest lucru este planificat să fie realizat prin construirea de noi centrale nucleare în țară și creșterea producției de gaze naturale proprii (în 2020, Turcia a descoperit noi rezerve în Marea Neagră, al căror volum total este estimat la 710 miliarde metri cubi).

Ca parte a dezvoltării proiectelor de infrastructură, este planificată în special construcția ulterioară a Canalului Istanbul, a cărui construcție a fost anunțată să înceapă în 2021 și care ar trebui să conecteze Marea Marmara și Marea Neagră, devenind o alternativă la strâmtoarea Bosfor. De asemenea, Erdogan intenționează să implementeze un proiect de creare a unei linii feroviare de mare viteză între Ankara și Istanbul (viteza trenului de până la 400 km/h).

Actualul șef al statului intenționează să implementeze o serie de programe sociale care vizează menținerea veniturilor familiei, precum și rezolvarea problemelor de ocupare a tinerilor. Pentru a încuraja noile căsătorii, se plănuiește să se acorde tinerilor căsătoriți un împrumut fără dobândă în valoare de 150.000 de lire (7.460 USD la cursul actual) cu o perioadă de rambursare de 48 de luni cu o perioadă de grație de doi ani.

În domeniul educațional, Erdogan promite că va face din Turcia una dintre cele mai atractive cinci țări din lume pentru a studia la universitățile sale, va crește numărul studenților străini de la 260 de mii la 1 milion. De asemenea, își declară dorința de a se asigura că cel puțin 10 universități turcești intră în top 500 în clasamentele internaționale.

În politica externă, Erdogan este hotărât să continue dezvoltarea relațiilor atât cu țările occidentale, cât și cu Rusia. El declară că va continua să adere la politica de neutralitate în relațiile ruso-ucrainene. Programul electoral menționează că Turcia va intensifica contactele cu toate părțile din conflictul sirian pentru a ajunge la o soluționare a situației din această țară. Relațiile cu țările vecine, potrivit documentului, vor fi consolidate „pe baza respectului pentru interesele naționale, a cooperării, a prosperității, a stabilității și a păcii”. Totodată, se subliniază că Turcia va continua „în cel mai activ mod” să urmeze o politică de consolidare a securității la frontieră, de combatere a terorismului și de protejare a drepturilor suverane (sub Erdogan în 2016-2019, Ankara a desfășurat în Siria acțiuni împotriva „terorismului” de care îi face răspunzători pe kurzii sirieni).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

3 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

4 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”