Principalii candidați pentru poziția de premier a Marii Britanii au avut o întâlnire secretă

Principalii candidați pentru poziția de premier a Marii Britanii au avut o întâlnire secretă

Fostul premier Boris Johnson și fostul ministru de Finanțe Rishi Sunak s-au întâlnit în secret sâmbătă, în condițiile în care se apropie termenul limită pentru nominalizarea premierului în Marea Britanie. Două surse ale BBC au confirmat întâlnirea, dar nu se cunoaște conținutul discuțiilor.

Boris Johnson ar putea fi din nou premier / Foto: Arhivă / EPA-EFE

Rishi Sunak continuă să avanseze în cursă, adunând sprijinul a 128 de parlamentari din toate aripile partidului său, inclusiv foști aliați ai lui Johnson.

Boris Johnson se află pe locul al doilea, având 53 de susținători, potrivit BBC. Cu toate acestea, stafful susţine că are sprijinul a 100 de parlamentari, numărul necesar pentru a intra oficial în cursă. Susţinătorii lui Sunak sunt sceptici cu privire la acest lucru şi i-au cerut fostului premier să prezinte dovezi.

Penny Mordaunt este singura candidată care a declarat oficial că este în cursă, dar colegii de partid nu o susțin.

Conform procedurii, candidaţii au timp până luni, la prânz, să obţină sprijin pentru a candida. Dacă parlamentarii partidului susţin un singur candidat, noul prim-ministru ar putea fi anunţat luni după-amiază.

În cazul în care vor fi mai mulți candidați, membrii Partidului Conservator vor vota online, iar câștigătorul va fi anunțat vineri.

Un nou mandat pentru Johnson

Sondajele de opinie au arătat că Boris Johnson ar putea câștiga alegerile din interiorul partidului și să obțină un nou mandat ca premier.

Fostul premier a obținut până acum sprijinul a șase miniștri ai cabinetului: Ben Wallace, Jacob Rees-Mogg, Simon Clarke, Chris Heaton-Harris, Alok Sharma și Anne-Marie Trevelyan.

Printre susținătorii lui Boris Johnson se numără și fostul ministru de Interne Priti Patel, care a declarat că acesta ar putea reuni o echipă unită și ar putea conduce Marea Britanie către un viitor mai puternic și mai prosper.

Posibila încercare a lui Johnson de a se întoarce la putere vine la doar șapte săptămâni după ultima sa zi în reședința premierului.

Succesoarea sa, Liz Truss, este primul ministru cu cel mai scurt mandat din Marea Britanie, demisionând după 45 de zile.

Ea și-a anunțat demisia joi, după o serie de umilitoare schimbări de situație, forțate de reacția negativă a piețelor financiare la politicile sale fiscale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”