Principalul partid de opoziţie din Turcia nu va boicota un nou scrutin municipal la Istanbul

Principalul partid de opoziţie din Turcia nu va boicota un nou scrutin municipal la Istanbul

Principalul partid turc de opoziţie CHP nu va boicota un nou scrutin municipal la Istanbul, care va avea loc pe 23 iunie, a decis marţi adunarea de partid, potrivit televiziunii NTV, citată de Reuters.

Candidatul Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat), Ekrem Imamoglu, al cărui mandat de primar al Istanbulului a fost anulat, a obţinut majoritatea voturilor, cu o mică diferenţă, la scrutinul din martie şi a primit mandatul de a conduce oraşul luna trecută.

Potrivit Reuters, mai multe partide mici din Turcia au semnalat că ar putea să-l susţină pe principalul candidat al CHP la scrutinul din 23 iunie, ca protest la decizia autorităţilor electorale de anulare a scrutinului din martie.

Ekrem Imamoglu a fost declarat primar al Istanbulului la jumătatea lui aprilie, după săptămâni de dispută în legătură cu rezultatul scrutinului şi o renumărare parţială a voturilor.

Dar preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi formaţiunea sa politică, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), au cerut în mod repetat anularea alegerilor, invocând nereguli largi.

Imamoglu l-a devansat pe candidatul AKP, Binali Yildirim, fost prim-ministru, cu circa 13.000 de voturi într-un oraş cu 10 milioane de votanţi eligibili. Erdogan a afirmat că, cu o asemenea diferenţă mică de voturi, ''nimeni nu are dreptul de a revendica victoria''.

Luni, Înaltul comitet electoral (YSK) a decis că alegerile pentru primar trebuie reluate pe 23 iunie.

Partidul Fericirii (Saadet, islamist), al cărui candidat, Necdet Gokcinar, a atras peste 100.000 de voturi, a avut o reuniune de urgenţă marţi. ''Sunt gata să mă retrag în favoarea lui Imamoglu. Aştept decizia partidului meu'', a declarat Gokcinar la canalul TV5.

Partidul Stângii Democratice (DSP), care a obţinut peste 30.000 de voturi, a anunţat pe Twitter că va face ''ceea ce este necesar'' în faţa ''ilegalităţilor'' comise de YSK.

Victoria lui Imamoglu a arătat pentru prima dată că AKP sau predecesorii săi islamişti au eşuat în ce priveşte menţinerea controlului Istanbulului, cel mai mare oraş şi centru comercial al Turciei.

Erdogan însuşi a fost primar al Istanbulului în anii 1990 şi a făcut campanie înainte de alegerile locale din martie, primul său test electoral de când criza monedei de anul trecut a determinat intrarea în recesiune a economiei turce. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Invenția unui român care promite reducerea la jumătate a facturii de gaz

2 China profită de slăbiciunea Rusiei și urmărește un nou obiectiv. Kremlinul este neputincios

3 Noua zonă din Ucraina în care frontul rușilor este pe cale să se prăbușească / „Totul se va întâmpla foarte repede”

4 VIDEO „O soluție foarte ieftină” / Încălzirea globală poate fi inversată prin reînghețarea polilor

5 Comandantul Armatei Ruse de Vest a fost „decapitat” de Putin. Aleksandr Zhuravlev este cunoscut ca „măcelarul din Alep”