Principalul partid de opoziţie din Turcia nu va boicota un nou scrutin municipal la Istanbul

Principalul partid de opoziţie din Turcia nu va boicota un nou scrutin municipal la Istanbul

Principalul partid turc de opoziţie CHP nu va boicota un nou scrutin municipal la Istanbul, care va avea loc pe 23 iunie, a decis marţi adunarea de partid, potrivit televiziunii NTV, citată de Reuters.

Candidatul Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat), Ekrem Imamoglu, al cărui mandat de primar al Istanbulului a fost anulat, a obţinut majoritatea voturilor, cu o mică diferenţă, la scrutinul din martie şi a primit mandatul de a conduce oraşul luna trecută.

Potrivit Reuters, mai multe partide mici din Turcia au semnalat că ar putea să-l susţină pe principalul candidat al CHP la scrutinul din 23 iunie, ca protest la decizia autorităţilor electorale de anulare a scrutinului din martie.

Ekrem Imamoglu a fost declarat primar al Istanbulului la jumătatea lui aprilie, după săptămâni de dispută în legătură cu rezultatul scrutinului şi o renumărare parţială a voturilor.

Dar preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi formaţiunea sa politică, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), au cerut în mod repetat anularea alegerilor, invocând nereguli largi.

Imamoglu l-a devansat pe candidatul AKP, Binali Yildirim, fost prim-ministru, cu circa 13.000 de voturi într-un oraş cu 10 milioane de votanţi eligibili. Erdogan a afirmat că, cu o asemenea diferenţă mică de voturi, ''nimeni nu are dreptul de a revendica victoria''.

Luni, Înaltul comitet electoral (YSK) a decis că alegerile pentru primar trebuie reluate pe 23 iunie.

Partidul Fericirii (Saadet, islamist), al cărui candidat, Necdet Gokcinar, a atras peste 100.000 de voturi, a avut o reuniune de urgenţă marţi. ''Sunt gata să mă retrag în favoarea lui Imamoglu. Aştept decizia partidului meu'', a declarat Gokcinar la canalul TV5.

Partidul Stângii Democratice (DSP), care a obţinut peste 30.000 de voturi, a anunţat pe Twitter că va face ''ceea ce este necesar'' în faţa ''ilegalităţilor'' comise de YSK.

Victoria lui Imamoglu a arătat pentru prima dată că AKP sau predecesorii săi islamişti au eşuat în ce priveşte menţinerea controlului Istanbulului, cel mai mare oraş şi centru comercial al Turciei.

Erdogan însuşi a fost primar al Istanbulului în anii 1990 şi a făcut campanie înainte de alegerile locale din martie, primul său test electoral de când criza monedei de anul trecut a determinat intrarea în recesiune a economiei turce. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...

5 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență