Principalul suspect în cazul scurgerii documentelor secrete ale Pentagonului a fost identificat. Are 21 de ani și este membru al Gărzii Naţionale Aeriene

Principalul suspect în cazul scurgerii documentelor secrete ale Pentagonului a fost identificat. Are 21 de ani și este membru al Gărzii Naţionale Aeriene

Un membru al Gărzii Naționale Aeriene din Massachusetts, suspectat că a „scurs” documentele secrete de la Pentagon, va fi arestat joi, transmite Reuters , care citează o sursă familiarizată cu situația.

FBI vrea să interogheze un membru în vârstă de 21 de ani al Gărzii Naționale Aeriene din Massachusetts în legătură cu dezvăluirea de documente militare clasificate, mai notează sursa citată. Numele său este Jack Teixeira şi conduce „Thug Shaker Central”, un grup online unde circa 20-30 de persoane îşi manifestă pasiunea pentru arme, jocuri video şi afişează meme-uri rasiste.

Postate iniţial pe pagina web a respectivului grup, documentele secrete apărute începând din weekendul trecut şi pe reţelele de socializare Twitter şi Telegram oferă o imagine asupra activităţilor de culegere de informaţii desfăşurate de SUA pe plan global. Dar ies în evidenţă dezvăluirile despre războiul ruso-ucrainean şi despre ajutorul militar occidental oferit Kievului. Datate din februarie şi martie, aceste documente arată deopotrivă deficienţe atât ale armatei ruse, cât şi ale armatei ucrainene.

The Washington Post raporta joi că omul responsabil pentru „scurgerea” a sute de documente clasificate ale Pentagonului despre războiul din Ucraina și relația Washingtonului cu aliații este un tânăr rasist, pasionat de arme, care lucra într-o bază militară și care căuta să-și impresioneze prietenii dintr-un grup privat pe platforma Discrod.

Publicația a stat de vorbă cu un alt membru al grupului de pe Discord și a avut acces la documentele, conversațiile și postările video pe care băratul le-a împărtășit online. În jur de 20 de tineri sau adolescenți au făcut parte din grupul de pe Discrod, format în 2020, în care se putea intra doar pe bază de invitație.

Aceștia erau pasionați de arme, jocuri video și aveau puternice convingeri religioase. În grup și-a făcut apariția, la un moment dat, un tânăr de până în 25 de ani care lucra într-o bază militară și care era cunoscut drept „OG”. Anul trecut, acesta a început să arate colegilor de pe Discord mai multe documente.

Membrul grupului care a stat de vorbă cu reporterii The Washington Post, încă un adolescent, a povestit că inițial nimeni nu a înțeles despre ce era vorba, deoarece documentele erau lungi, pline de acronime și scrise într-un jargon greu de descifrat. Însă OG le-a spus că sunt documente secrete pe care guvernul le ascunde de oamenii obișnuiți. Acesta a adăugat că a adus documentele acasă de la slujba sa de la o bază militară și că a depus mult efort să le transcrie în format electronic, pentru că multe erau scrise de mână.

Treptat, membrii grupului au realizat OG le dădea informații despre evenimente majore înainte ca aceastea să apară în mass-media, un lucru care a făcut ca tânărul ce susținea că are acces la documente secrete să devină liderul informal al grupului.

„Este puternic, este înarmat, este antrenat. Părea desprins dintr-un film”, a povestit adolescentul. Într-un clip video văzut de reporterii The Washington Post, OG poate fi văzut într-un poligon, cu ochelari și căști de protecție. Acesta strigă mai multe insulte rasiste și antisemite în fața camerei, apoi începe să tragă la țintă. Astfel de demostrații au făcut din OG un erou în grupul virtual.

„Eram unul dintre puținii oameni de pe server care înțelegea că acele documente erau autentice. Mă simțeam ca pe Muntele Everest. Mă simțeam deasupra altora în sensul că știam lucruri pe care alții nu le știau”, povestește adolescentul.

Printre documentele transcrise și dezvăluite de OG pe Discord se numărau rapoarte marcate top-secret despre deplasările unor lideri politici importanți, informări tactice despre forțe militare sau analize geopolitice. Când a obosit să transcrie documentele, OG a început să le fotografieze și să posteze imaginile. Adolescentul a povestit pentru The Washington Post că OG nu era împotriva guvernului SUA și nici nu lucra pentru o altă țară. „Nu este un spion rus. Nu este un spion ucrainean”, spune acesta.

În discuțiile de pe discord, OG posta documentele într-o căsuță de chat denumită „ursul contra porcului” - o referire jignitoare atât la adresa Rusiei cât și a Ucrainei, semn că OG nu lua partea niciunei tabere.

The Washington Post notează că mii de angajați din instituțiile guvernamentale sau ale armatei SUA de vârsta lui OG, care au slujbe de rang inferior, pot avea acces la documente precum cele scurse online.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”