Prințul Charles a depus o coroană de maci pentru eroii care au murit luptând pentru România (FOTO)

Prințul Charles a depus o coroană de maci pentru eroii care au murit luptând pentru România (FOTO)

Prințul de Wales i-a comemorat, miercuri, pe eroii care au murit luptând pentru România, într-o ceremonie solemnă desfășurată la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, unde a depus o coroană de flori adusă special din Marea Britanie pentru acest eveniment.

 Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Ceremonia a început la ora 16,35, când un convoi de mașini l-a adus pe Prințul Charles în fața Mormântului Ostașului Necunoscut.

Sobru și foarte elegant, Prințul de Wales a fost întâmpinat de Comandantul Garnizoanei București, colonel Dorel Bejan, și de atașatul militar britanic, locotenent colonelul Tim Bakewell din Marina Regală.

Ceremonia a debutat cu intonarea imnurilor naționale — al României și al Marii Britanii—, după care a urmat salutul Drapelului de Luptă.

Momentul central al acestei ceremonii solemne a fost cel în care Prințul Charles a depus o coroană de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut. Coroana i-a fost înmânată de un militar și a fost depusă la baza monumentului, după care Prințul de Wales s-a recules câteva momente aducând astfel un omagiu eroilor căzuți în luptă.

Coroana de la Mormântului Ostașului Necunoscut, adusă din Marea Britanie special pentru ceremonie, rotundă și realizată în tradiția britanică, a fost realizată din maci stilizați, macul fiind simbolul eroului căzut la datorie.

După depunerea coroanei, Alteța Sa Regală a semnat în Cartea de Onoare a monumentului din Parcul Carol I.



Spre finalul ceremoniei, Prințul Charles a schimbat câteva cuvinte cu trei ofițeri britanici care lucrează în cele două sedii NATO din București. Ulterior, Prințul de Wales a părăsit Mormântul Ostașului Necunoscut, deplasându-se către Palatul Cotroceni.

La ceremonia solemnă din Parcul Carol I, care a durat aproximativ 10 minute, au luat parte în jur de 60 de militari de la Brigada 30 Gardă și Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazu", dar și ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, și ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache.

De asemenea, câteva zeci de părinți cu copiii lor au asistat la eveniment, unii dintre aceștia afirmând că au venit special la ceremonie pentru a-l vedea pe Prințul Charles, pe care îl admiră.

"Am o admirație față de Familia Regală britanică. Îmi place foarte mult ca prestanță, în amintirea vremurilor frumoase", a spus doamna Viorica, care a venit însoțită de nepoata ei, Erica, în vârstă de 3 ani.

Adriana și Felicia, două tinere aflate întâmplător în Parcul Carol I, au asistat la ceremonie fiind curioase să-l vadă pe Prințul Charles. "Ne place Familia Regală britanică și ne-a atras evenimentul", au spus ele.

Mormântul Ostașului Necunoscut este dedicat soldaților care au murit luptând pentru România. Pe 17 mai 1923, sicriul Ostașului Necunoscut, simbol al tuturor celor care și-au sacrificat viața în timpul războiului, a fost îngropat în cripta din Parcul Carol cu onoruri militare, în prezența familiei Regale, a Guvernului, a parlamentarilor și a unui public numeros.

În noaptea de 22/23 decembrie 1958, Monumentul Ostașului Necunoscut a fost demontat și mutat în secret la Mausoleul Mărășești de către regimul comunist, pentru a face loc Mausoleului Eroilor Comuniști, în care au fost înmormântați mai târziu câțiva lideri ai regimului.

În 1991, Mormântul a fost mutat înapoi în Parcul Carol.

Ceremonia solemnă din Parcul Carol I a fost primul eveniment din cadrul vizitei oficiale în România a Prințului de Wales. Vizita oficială a Prințului Charles în România se va încheia vineri.

Ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, a declarat săptămâna trecută într-un interviu acordat AGERPRES că vizita Prințului Charles, un mare prieten și admirator al României, reprezintă celebrarea forței legăturilor dintre cele două țări. El a subliniat că vizita Prințului Charles reprezintă 'celebrarea și evidențierea forței legăturilor noastre bilaterale'. Paul Brummell a arătat că Prințul Charles va avea întâlniri cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Sorin Grindeanu, dar și cu organizații care lucrează în domenii variate, dar care 'au un numitor comun — implică o colaborare, într-un fel sau altul, între Marea Britanie și România'.

'Cred că acesta este mesajul principal: că vizita Alteței Sale reprezintă celebrarea modalităților, de o diversitate imensă, prin care oamenii și organizațiile din România și Marea Britanie colaborează pentru a face lucruri bune', a precizat Brummell.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...