Prioritățile Ministerului Justiției și calendarul de măsuri - discutate de Raluca Prună cu senatorii PSD

Prioritățile Ministerului Justiției și calendarul de măsuri - discutate de Raluca Prună cu senatorii PSD

Prioritățile Ministerului Justiției, calendarul de măsuri care vor fi luate în perioada următoare, precum și ultimul raport MCV au stat luni în centrul discuțiilor dintre ministrul Raluca Prună și senatorii PSD.

"Mulțumesc grupului de senatori PSD care a deschis o practică foarte bună. Am avut o discuție utilă despre prioritățile pe care Ministerul Justiției și eu, ca ministru, le avem. Am discutat despre calendarul măsurilor pe care urmează ca ministerul să le întreprindă, am primit și sugestii și sper eu ca aceasta să fie numai prima întâlnire, nu și ultima", a declarat, la finalul întâlnirii de la Senat, ministrul Justiției.

Întrebată dacă a fost discutată procedura de selecție a procurorului general, Raluca Prună a arătat că aceasta nu a fost încă demarată. "Nu, încă nu am demarat această procedură. Imediat ce o să urmeze veți afla, pentru că în mare parte criteriile vor fi făcute publice. Evident că, fiind în situația în care mandatul fostului procuror general a fost întrerupt mai repede decât la termen, procedura aceasta va privi numai ocuparea funcției vacante de procuror general. Va fi un mandat de trei ani, numai că declanșez procedura pentru ocuparea acestei funcții mai repede, pentru că acum această funcție este vacantă, nu este cazul celorlalte funcții", a explicat ministrul.

Raluca Prună a adăugat că discuțiile cu parlamentarii PSD au vizat, în linii generale, și ultimul raport MCV. "Și împărtășesc punctul de vedere al unora dintre senatori, care este de altfel și punctul de vedere al Guvernului, că, la 9 ani după instituirea mecanismului, (...) suntem cu toții de acord că trebuie creat un orizont de așteptare scurt pentru ridicarea acestui mecanism. Tehnic acest lucru se poate face printr-o serie de rapoarte pozitive ale Comisiei. Reamintesc faptul că raportul publicat pe 27 ianuarie este al treilea dintr-o serie de rapoarte pozitive și, sigur, apoi mai există etape de procedură — un raport oral care va avea loc în luna iunie. Și, sperăm ca, odată cu acest raport oral, Comisia să fie în măsură să stabilească un calendar realist și cu termene clare pentru ridicarea mecanismului. Însă, pentru ca mecanismul să poată să fie ridicat, România trebuie să facă dovada că toate acele obiective, nu multe, dar mai sunt câteva, pe care încă nu le-a realizat, trebuie să facă progrese", a precizat aceasta.

Situația unor dosare aflate în lucru a fost o altă temă discutată de oficialul guvernamental cu senatorii PSD.

În acest context, unii senatori PSD au atras atenția asupra stadiului unor dosare, printre care și unul al fostului președinte Traian Băsescu. "Este adevărat și am spus că eu, ca ministru, dar oricare persoană care ocupă vremelnic această funcție, nu are a se pronunța cu privire la anumite dosare. Acestea fiind spuse, evident că Parchetele trebuie să trateze cu oarecare celeritate și având în vedere și complexitatea dosarele pe care le au pe masa domniilor lor. Cu privire la dosare anumite, cred că niciun ministru al Justiției, oricare ar fi acela, nu trebuie să se pronunțe", a subliniat Raluca Prună.

* Ministrul Prună: Trebuie să începem discuțiile de punere în acord a unor prevederi din Cpp cu deciziile CCR

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat luni că, la întâlnirea avută cu senatorii PSD, s-a ajuns la concluzia că trebuie să se înceapă discuțiile în Parlament pe marginea punerii în acord a prevederilor din Codul de procedură penală cu deciziile Curții Constituționale.

"Am vorbit cu senatorii din grupul PSD și suntem de acord că trebuie să începem de urgență discuțiile formale în Cameră mai ales, care e Cameră decizională, în penal, pentru avansarea în acest dosar al punerii în acord a prevederilor din Codul de procedură penală cu deciziile Curții. Nu am avut timp să discutăm punctual, am discutat în general, despre ce abordare avem și suntem de acord, și grupul senatorilor PSD, și noi, la Ministerul Justiției, că trebuie tratată această chestiune cu urgență. (...) Cred că deja în luna februarie o să aveți știri de la noi. O să începem să lucrăm în această privință", a declarat Raluca Prună, la Senat.

Întrebată în legătură cu reducerea pedepselor pentru deținuții care scriu cărți, ministrul Justiției a arătat că așteaptă un punct de vedere de la Ministerul Educației.

"Aș dori ca, la acest moment, să nu mai fac declarații cu privire la acest lucru. Există un grup de lucru care a făcut niște propuneri, am extins grupul de lucru și acum cred că este în afara sferei MJ, pentru controlul științificității. Aștept sugestii de la reprezentanți ai Ministerului Educației astfel încât să putem face o propunere cu privire la ce e de făcut în ce privește articolul acesta 96. (...) Toți așteptăm de la Ministerul Educației să ne spună cum anume se va face controlul științificității și, funcție de ceea ce vor răspunde Ministerul Educației și universitățile, Ministerul Justiției va fi acela care va face o propunere legislativă sau alta. Pentru că noi avem inițiativa legislativă. Dar repet și insist: soluția pe care o vom propune depinde în foarte mare măsură de acest studiu de impact, de cifre, pe care nu le avem noi la Ministerul Justiției. Aștept să mi le dea instituțiile care pot decide că o lucrare este sau nu științifică", a explicat ministrul Justiției.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…