Pro România, partidul CIE/SIE: Predoiu-general, Ponta-copil de trupă, Anghelache-aport valutar

Pro România, partidul CIE/SIE: Predoiu-general, Ponta-copil de trupă, Anghelache-aport valutar

Prin alierea lui Victor Ponta cu Robert Negoiță, grupul CIE/SIE din politica românească s-a fortificat: prin primarul de la Sectorul 3, lui Ponta și Silviu Predoiu, fostul număr 2 din SIE, li s-a alăturat ultimul șef al Aportului Valutar Special ceaușist, Constantin Anghelache, dezvăluie  Newsweek România .

Constantin Anghelache, unchiul primarului Robert Negoiță de la Sectorul 3, a fost șeful securiștilor care colectau valută pentru regimul comunist din vânzarea libertății etnicilor germani către statul german, dar și de la suedezii de la IKEA. Nume de cod: Eftimie Gelu.

De atunci, au trecut 30 de ani, timp în care fostul ofițer al Direcției de Informații Externe, maiorul Constantin Anghelache, a trecut în mediul privat unde a eșuat în afaceri. Totodată, a fost profesor universitare la Academia de Studii Economice și Universitatea Artifex.

Nepotul său, primarul pesedist Robert Negoiță, a inventat Partidul București 2020 pentru a face o alianță politică cu Pro România, partidul condus de Victor Ponta, și coordonat de Silviu Predoiu, fostul șef adjunct al Serviciului de Informații Externe.

Constantin Anghelache, alias maiorul „Eftimie Gelu”

Centrul de Informații Externe (CIE) din perioada regimului comunist, actualul Serviciul de Informații Externe (SIE), avea în componență Compartimentul Aport Valutar Special, o structură de securitate care se ocupa de procurarea necesarului de valută. La șefia acestui compartiment s-a aflat colonelul Stelian Octavian Andronic, alias „Arnăuțu Nicolae", până pe 30 decembrie 1985. Ulterior, din 15 februarie 1986, funcția a fost preluată de maiorul Constantin Anghelache, alias „Eftimie Gelu”. Acesta a rezistat pe funcție până la data de 26 decembrie 1989, conform documentelor CNSAS.

La începuturi, operaţiunile iniţiate de Securitate în vederea aducerii în ţară a unor sume în valută au urmărit identificarea şi recuperarea unor moşteniri din Occident ale cetăţenilor români, acordarea unor vize de emigrare pentru cetăţeni români de origine evreiască şi germană în schimbul unor sume de bani. Istoricii susțin că, în perioada 1962 – 1989, Germania a cumpărat libertatea pentru 230.000 de români, etnici sași și șvabi, de la regimul comunist, în urma unor negocieri secrete.

Negocierile pentru vânzarea românilor

Persoana desemnată pentru negocieri de Republica Federală Germania, începând din anului 1970, a fost avocatul Heinz-Gunther Husch, căruia Securitatea i-a dat numele conspirativ „Eduard”. Dintr-un document publicat de cetateanul.net rezultă că, la scurt timp după ce Constantin Anghelache a preluat șefia Compartimentului Aport Valutar Special, a avut o întâlnire cu avocatul neamț „Eduard” la Hotel Intercontinental, din București, îm cadrul căreia s-a negociat vânzarea libertății pentru un alt lot de etnici germani.

Pe 4 martie 1986, maiorul Gelu Eftimie (Constantin Anghelache) a depus un raport „privind rezultatul tratativelor cu Eduard desfășurate la București, în perioada 2-3 martie”.

Conform documentului citat, Anghelache informează că „s-a efectuat decontarea finală pentru perioada iunie – noiembrie 1985 privind plecările legale și pentru reglementările rămânerilor în RFG aprobate în sem. I 1985, rezultând că trebuie să transfere în contul nostru sumele de 9.359.600 DM (mărci germane – n.r.), respective 2.802.800 DM. Totodată, Eduard va remite un avans pentru plecările legale ce vor avea loc în perioada ianuarie – februarie 1986 în sumă de 8.860.800 DM”.

Firmele din capitalism, pe pierderi

După căderea regimului comunist, Constantin Anghelache s-a transformat în om de afaceri, profesor, dar și președinte executiv la clubul de fotbal Dinamo București, fosta echipă a Ministerului de Interne, ajunsă sub patronajul nepotului său, Ionuț Negoiță. Din datele de la Registrul Comerțului reiese că Anghelache a avut calitatea de asociat în șase firme: 11 PLUS SA, Merpan SRL, Sanatorius SA, Auto Grup General SA, Impresan SRL și Mercator SRL. Primele trei societăți au fost radiate.

Constantin Anghelache este asociat unic în firma Auto Grup General, societate care are ca obiect de activitate întreținerea și repararea autovehiculelor. Din datele publice rezultă că, în ultimii trei ani fiscali, societatea lui Anghelache nu a raportat nici o activitate economică. În firma Impresan SRL, fostul ofițer CIE este asociat cu soția sa, Adelaida Anghelache, fostă director executiv la Direcția Generală de Statistică a Primăriei Municipiului București. Obiectul principal de activitate al firmei este intermedierea în comerțul cu produse diverse. Din datele fiscale ale firmei rezultă că, în anul fiscal 2018, firma a raportat o cifră de afaceri netă de 11.616 lei și o pierdere netă de 18.145 lei.

O altă firmă la care Costantin Anghelache apare ca asociat este Mercator SRL. El deține 5% din firmă, restul părților sociale fiind deținute Ioan Vasile Ungur (50%) și Mădălina Dumbravă (45%). Această societate oferă „facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”. Cu doar un singur angajat, firma a raportat o cifră de afaceri zero și pierderi de 203.660 lei în anul fiscal 2019.

Contre între Negoiță și Firea

Pesedistul Robert Negoiță, primar al Sectorului 3, a fost nemulțumit că a fost tras pe linie moartă de PSD. Ca urmare, el a fondat partidul București 2020, care a făcut o alianță cu partidul „Pro România”, condus de Victor Ponta. Decizia lui Negoiță de a părăsi barca PSD în pragul alegerilor locale a generat o reacție dură și melodramatică din partea șefei PSD București, Gabriela Firea, care încearcă să obțină un nou mandat de primar general al Bucureștiului. Sectorul 3 era un bazin electoral important pentru Gabriela Firea.

„Să ne ferească Dumnezeu de oamenii care sunt în stare să calce pe cadavre, pe orice sentiment, pentru propriile ambiții, trufii, egoisme supranumite <>. Cei care sunt obișnuiți să-și vândă și familia, și prietenii sunt mierosi când au nevoie de ține și cruzi când nu le mai servești noului interes”, a scris Gabriela Firea pe contul său de Facebook.

Predoiu, strategul din umbra lui Ponta

Partidul „Pro România” este condus oficial de Victor Viorel Ponta, despre care fostul președinte Traian Băsescu a spus că ar fi fost ofițer acoperit al Serviciului de Informații Externe.

„Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997-2001 a fost ofiţer acoperit al SIE. (…) A fost, în perioada 1997-2001, ceea ce explică şi propulsarea lui de la Parchetul de la Judecătoria de sector direct în Parchetul General. Nu este nicio bombă, este o realitate pe care eu sunt gata să o demonstrez”, anunța Traian Băsescu în octombrie 2014 la postul Realitatea TV. Ulterior, Curtea de Apel București avea să constate că și Traian Băsescu a fost colaborator al Securității. Fostul președinte contestă verdictul.

Dar, întâmplător sau nu, de coordonarea partidului lui Victor Ponta se ocupă generalul Silviu Predoiu, fostul prim adjunct și director interimar al Serviciului de Informații Externe. După ce a fost lăsat la vatră, Predoiu a înființat firma Exintell Consult SRL, prin care oferă consultanță în domeniul relațiilor publice și comunicare.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa